Werkgeversaansprakelijkheid bij ongeval zzp-er
Leestijd: 1 minuut
U heeft personeel op zzp-basis ingehuurd voor een klus. Nu heeft uw zzp-er zijn onderbeen verloren tijdens een klus bij uw bedrijf. Als werkgever moet u de letselschade betalen voor uw zzp’er. Dit heeft de Hoge Raad besloten, maar wat betekent dat voor u als ondernemer? Hieronder volgt een voorbeeld zodat u ziet hoe dit zou verlopen.
Bent u als werkgever aansprakelijk?
Een werkgever is niet automatisch aansprakelijk voor schade van een zzp’er die hij inhuurt. Het hangt af van het soort werk dat de zzp’er doet. De kans op deze aansprakelijkheid wordt groter als u het werk van de zzp’er nodig heeft om uw bedrijf te runnen. Of als de zzp’er weinig invloed heeft op de arbeidsomstandigheden waarbinnen hij zijn werk doet.
Voorbeeld situatieschets: zzp’er verliest onderbeen
U heeft een bedrijf dat afvalhout tot houtkrullen en houtsnippers verwerkt. Uw vezelverwerkingsmachine heeft onderhoud nodig. U huurt een zzp’er in voor deze klus. Dan krijgt uw zzp’er een ernstig ongeluk tijdens het repareren van de vezelverwerkingsmachine. Hij verliest hierbij zijn onderbeen. De zzp’er stelt u, de opdrachtgever aansprakelijk voor de schade en eist een vergoeding.
Hoe verloopt de zaak verder?
De zaak komt voor de kantonrechter, en daarna voor het Hof. De rechter van het Hof wijst de eis af voor de schadevergoeding. Want in de wet staat: “Hij die in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf arbeid laat verrichten door een persoon met wie hij geen arbeidsovereenkomst heeft, is […] aansprakelijk voor de schade die deze persoon in de uitoefening van zijn werkzaamheden lijdt.”. De rechter vind dat de zzp’er niet heeft meegewerkt aan de ‘uitoefening van het beroep of bedrijf’. Hij had geen houtkrullen gemaakt, maar een reparatie gedaan aan de machine.
Ander besluit door de Hoge Raad
De zzp-er laat de zaak voorkomen bij de Hoge Raad. Die besluit anders en geeft de zzp’er gelijk: de opdrachtgever is aansprakelijk voor de schade. De twee argumenten zijn:
- De wetgever wil in het wetsartikel mensen beschermen die in dezelfde soort positie zitten als een werknemer. Bijvoorbeeld de zzp’er dus. Maar alleen als de zzp’er deels afhankelijk is van de werkgever. Als de zzp’er zelf zijn veiligheid en omstandigheden kan organiseren is de werkgever niet verantwoordelijk. In dit geval moet u als ondernemer ervoor zorgen dat de zzp’er veilig kan werken. Voorbeeld: Een winkel huurt een elektricien in, die krijgt een schok tijdens het werk. De winkelier is niet verantwoordelijk omdat hij geen invloed heeft op de veiligheid en werkomstandigheden van de elektricien.
- De zzp’er repareert de machine, hiermee levert hij bijdrage aan ‘de uitoefening van het beroep of bedrijf’. Daardoor lijkt zijn positie op die van een gewone werknemer.