lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1 minuut

Loondoorbetaling

Als uw medewerker ziek is, heeft hij twee jaar recht op loondoorbetaling. U bent als werkgever wettelijk verplicht om 70% van het loon door te betalen in de eerste twee jaar van ziekte. Komt het loon daardoor onder het minimumloon? Dan heeft hij recht op minstens het minimumloon in het eerste jaar ziek zijn. Verdient hij meer dan het maximum dagloon? Dan betaalt u hem 70% daarvan.

Vaak betalen werkgevers in het eerste jaar 100% loon. Dit staat in de arbeidsovereenkomst of cao. Het kan zijn dat er 1 of 2 wachtdagen in zijn opgenomen. Voor deze dagen hoeft u uw werknemer niet te betalen.

Hoe lang moet u uw werknemer blijven betalen?

In de eerste twee jaar moet u uw werknemers loon betalen. Meldt uw medewerker zich binnen vier weken na de betermelding weer ziek, dan mag u deze periodes van ziekte bij elkaar optellen.

U bent als werkgever verplicht uw medewerker te begeleiden bij de re-integratie. Als u dit niet doet kan het UWV u een loonsanctie opleggen. Dat betekent dat u maximaal 52 weken langer uw werknemer moet betalen gedurende zijn ziekte.

Recht op loonregres bij toedoen door derden

Is uw werknemer door toedoen van derden arbeidsongeschikt geraakt? Dan kunt u het doorbetaalde loon op deze partij verhalen. Dat kan ook met de re-integratiekosten. Hiervoor moet de derde partij wel aansprakelijk zijn natuurlijk.

Wanneer mag u stoppen met loondoorbetaling?

U moet uw werknemer eerst informeren en schriftelijk waarschuwen dat u gaat stoppen met de loondoorbetaling. Redenen om te stoppen met loondoorbetaling van uw werknemer:

  • Bij belemmering of vertraging van het herstel
  • Als passend werk wordt geweigerd
  • Als er niet wordt meegewerkt aan re-integratie
  • Als er niet wordt meegewerkt aan het opstellen van een plan van aanpak
  • Als hij niet meewerkt aan controle door de bedrijfsarts

Bij het niet meewerken aan de controle door de bedrijfsarts, mag u de betaling van het loon opschorten. Ook dat moet vooraf schriftelijk gebeuren. Werkt uw medewerker toch mee en is arbeidsongeschiktheid vastgesteld? Dan moet u het loon alsnog betalen.

Niet verzekerd? Toch hulp!

ARAG helpt u met rechtshulp on demand.

✓ Geen verzekering of abonnement nodig
✓ Binnen 1 werkdag contact met een jurist
✓ Vaste, lage tarieven

Meer over ziekte en verlof

Werkgeversaansprakelijkheid bij ongeval

Werkgeversaansprakelijk-heid ongeval met zzp-er

Wat als u een zzp’er inhuurt en hij een ongeluk met letselschade krijgt op het werk?

Werknemer arbeidsongeschikt

Arbeidsongeschikt door aanrijding

Uw werknemer is arbeidsongeschikt geraakt door een aanrijding. Welke kosten kunt u verhalen op de aansprakelijke partij?

Rechten zieke werknemer

Verplichtingen bij zieke werknemer

Aan welke wettelijke verplichtingen moet u als werkgever voldoen wanneer uw werknemer (langdurig) ziek is?