Transitievergoeding
Als je als werkgever het dienstverband van een werknemer opzegt, ben je verplicht een transitievergoeding te betalen. Lees hier meer over de transitievergoeding bij ontslag.
Leestijd: 1 minuut
Ontsla je een werknemer? Dan ben je verplicht om een transitievergoeding te betalen. Dit geldt ook als je een contract voor bepaalde tijd niet verlengt. Bij ontslag met wederzijds goedvinden heeft de werknemer geen recht op een transitievergoeding, maar vaak wordt er wel onderhandeld over een beëindigingsvergoeding, waarbij de transitievergoeding vaak als richtlijn dient.
Berekening van de transitievergoeding
De transitievergoeding wordt voor alle werknemers op dezelfde manier berekend, ongeacht hun leeftijd of hoe lang ze in dienst zijn geweest. De vergoeding bedraagt 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Als het dienstverband korter dan een jaar heeft geduurd, wordt de vergoeding naar rato berekend.
Maximale vergoeding van € 98.000 bruto
De maximale transitievergoeding is € 98.000,00 bruto, dit bedrag wordt elk jaar geïndexeerd. Als het jaarsalaris van de werknemer hoger is dan dit bedrag, geldt het jaarsalaris als maximale vergoeding. Maak je kosten voor bemiddeling naar ander werk of scholing? Dan mag je deze kosten onder bepaalde voorwaarden van de transitievergoeding aftrekken.
Kosten aftrekken van de transitievergoeding
In sommige gevallen kun je kosten die je hebt gemaakt om de kansen van je werknemer op ander werk te vergroten, zoals scholing of outplacement, aftrekken van de transitievergoeding. Dit geldt ook voor kosten die je maakt wanneer je een langere opzegtermijn hanteert en de werknemer is vrijgesteld van werk.
Transitievergoeding in termijnen
Als je de transitievergoeding niet in één keer kunt betalen, mag je deze in maximaal zes termijnen betalen. Je bent dan wel verplicht om de wettelijke rente over de termijnen te betalen.
Compensatieregeling transitievergoeding
Bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid kun je als werkgever de betaalde transitievergoeding terugkrijgen via een compensatieregeling van het UWV. Je moet de compensatie binnen zes maanden na betaling aanvragen. Ook kleine werkgevers die hun bedrijf stoppen vanwege pensionering of overlijden, kunnen onder bepaalde voorwaarden compensatie van de transitievergoeding krijgen.