Een werknemer op staande voet ontslaan
Wanneer je het dienstverband van een medewerker per direct eindigt heet dit ontslag op staande voet. Je werknemer kan dit aanvechten, lees hier hoe.
Leestijd: 1½ minuut
Beëindig je het dienstverband van een werknemer per direct? Dit is ontslag op staande voet. De reden hiervoor kan een ernstige overtreding van de regels of algemeen geldende normen zijn. Juridisch heet dit een dringende reden. Bijvoorbeeld bij diefstal of hardnekkige werkweigering. Als je een medewerker op staande voet ontslaat, heeft hij geen recht op een uitkering.
Hoe ontsla je iemand op staande voet?
Direct na een overtreding geef je je medewerker ontslag. Deel dit ook schriftelijk aan de werknemer mee en vermeld hierbij ook de reden voor het ontslag. Is er sprake van opzet of schuld, dan kun je een schadevergoeding eisen van je werknemer. Geef dit binnen twee maanden na het einde van het dienstverband aan.
Je werknemer vecht het ontslag op staande voet aan
Als je werknemer het niet eens is met het ontslag op staande voet, kan hij dit op twee manieren aanvechten:
- Je werknemer doet via de rechter een beroep op ‘de vernietigbaarheid’.
Hij geeft dan aan dat het ontslag niet geldig is. Je medewerker stelt zich weer beschikbaar voor werk en eist doorbetaling van loon. Dit verzoek moet je werknemer binnen twee maanden na het ontslag indienen bij de rechter.
Als werkgever moet je bewijzen dat er sprake is van een dringende reden. Geeft de rechter je gelijk, dan is het dienstverband met het ontslag op staande voet geëindigd en hoef je geen loon meer te betalen. Krijg je geen gelijk, dan wordt het dienstverband niet beëindigd. In de meeste gevallen moet je dan het loon aan de werknemer blijven betalen.
Je kunt tegen deze beslissing in hoger beroep gaan. Om dit te voorkomen is het verstandig om de rechter te vragen de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
- Je werknemer accepteert de beëindiging van het dienstverband, maar vecht wel de ontslagreden aan.
Hij eist een vergoeding, omdat het dienstverband per direct is geëindigd en je de opzegtermijn niet nakomt. Ook kan je werknemer aanspraak maken op de transitievergoeding of een andere vorm van vergoeding, de zogenoemde "billijke vergoeding". Dit verzoek moet de werknemer binnen twee maanden na het ontslag indienen. Voor de transitievergoeding geldt een termijn van drie maanden. Is de werknemer te laat dan verliest hij zijn aanspraak.
Geeft de rechter je als werkgever gelijk, dan hoef je geen schadevergoeding te betalen.
Geeft de rechter de werknemer gelijk, dan kan dit betekenen dat de werkgever zich niet meer kan beroepen op een eventueel afgesproken concurrentie- en/of relatiebeding. In de huidige markt zien we vaker dat werkgevers daar belang aan hechten. Dus het kan verstandig zijn om dat mee te wegen bij een eventueel ontslag op staande voet.
Een regeling treffen met de werknemer
De uitkomst van een procedure bij een rechter is vaak moeilijk in te schatten. Een goed alternatief is om met je werknemer te onderhandelen over een regeling ter beëindiging van het dienstverband. De afspraken die je samen maakt, leg je schriftelijk vast in een vaststellingsovereenkomst.