lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

27 mei 2020

Je kunt als werkgever sinds 1 april 2020 een beroep doen op de compensatieregeling voor de transitievergoeding van ‘slapende dienstverbanden’. Deze dienstverbanden zijn van werknemers die vanwege ziekte langer dan twee jaar thuiszitten en niet meer aan de slag kunnen.

Wat is een slapend dienstverband?

Een slapend dienstverband houdt in dat een werknemer nog in dienst is, maar geen recht meer heeft op loon. Dat geldt in de regel na twee jaar ziekte. Werkgevers kozen er tot eind 2019 voor het dienstverband niet te beëindigen, om zo onder het betalen van de transitievergoeding uit te komen. De minister heeft daarvoor een compensatieregeling in het leven te roepen. Die regeling compenseert de betaalde transitievergoeding als je het dienstverband van je werknemer na langdurige arbeidsongeschiktheid beëindigt.

Slapend dienstverband verleden tijd

De Hoge Raad oordeelde eind 2019 dat werkgevers slapende dienstverbanden in beginsel moeten beëindigen. Eind 2022 heeft de Hoge Raad bepaald dat dit ook geldt voor werknemers die voor 1 juli 2015 reeds een slapend dienstverband hadden (de zogenaamde diepslapers, semi-diepslapers en verlate slapers). De nieuwe compensatieregeling via het UWV droeg bij aan beide oordelen. Je kunt als werkgever sinds 1 april 2020 een aanvraag indienen voor compensatie. De compensatie gold ook met terugwerkende kracht voor dienstverbanden die zijn geëindigd op of na 1 juli 2015. De aanvraag voor compensatie had echter voor 30 september 2020 aangevraagd moeten worden.

Compensatie aanvragen

Is het dienstverband op of na 1 april 2020 beëindigd? Dien je aanvraag bij het UWV dan in binnen zes maanden nadat je de transitievergoeding hebt betaald.

Voorwaarden voor compensatieregeling

Voor het aanvragen van de compensatie gelden een aantal voorwaarden.

  • De arbeidsovereenkomst is (gedeeltelijk) geëindigd vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid. Je stuurt een kopie van de opzegging of de vaststellingsovereenkomst mee.
  • De werknemer was bij het eindigen van het dienstverband nog ziek. Je stuurt als bewijs een verklaring van de bedrijfsarts mee. Let op: als een werknemer reeds geruime tijd geleden twee jaar ziek was en je beëindigt het dienstverband nu pas, dan is een actueel advies van de bedrijfsarts noodzakelijk.
  • Je betaalde een transitievergoeding aan je werknemer. Je stuurt de berekening, plus het betaalbewijs van de transitievergoeding mee bij de aanvraag.

Daarnaast stuur je een kopie van de arbeidsovereenkomst en een tweetal loonstroken mee: de loonstrook van de periode voor de datum waarop de werknemer 1 jaar ziek was, alsmede de loonstrook van de periode waarin het opzegverbod wegens 2 jaar ziekte voorbij was. In sommige situaties zul je (op verzoek) extra documenten moeten overleggen.

Duur aanvraag en bezwaar maken

De aanvraag wordt behandeld binnen acht weken. Indien er meer informatie nodig is wordt de termijn verlengd. Indien je recht hebt op compensatie wordt het bedrag binnen vijf werkdagen nadat het besluit schriftelijk aan je is medegedeeld, overgemaakt.

Word je verzoek om compensatie afgewezen of ben je het niet eens met de hoogte van de compensatie? Dan kun je binnen zes weken bezwaar aantekenen.

Meer informatie

Voor meer informatie verwijs ik je naar de website van het UWV. Natuurlijk kun je ook altijd bij ons terecht voor advies. Wij helpen je graag.

Linda Corvers

Linda Corvers - Senior jurist Arbeids- en onderwijsrecht

Ik streef ernaar om voor cliënten juridisch het maximale uit de zaak te halen én hen met vertrouwen naar de toekomst te laten kijken.

Juridische hulp nodig?

Heb je een juridisch probleem? Wij helpen je graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of je nu wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor je klaar.

Meer over ontslag

Geschorst of op non-actief gesteld

Geschorst of op non-actief gesteld

 

U mag tijdelijk niet meer op het werk komen of bent vrijgesteld van werk. Wat houdt dit precies in?

Bedrijfsovername

Bedrijfsovername

 

Wanneer is er sprake van bedrijfsovername? Heeft de overname van het bedrijf gevolgen voor uw baan?

beëindigingsovereenkomst vaststellingsovereenkomst checklist

Beëindigings-overeenkomst

 

Uw dienstverband eindigt doordat u in goed overleg met uw werkgever uit elkaar gaat. Waar moet u aan denken?