Tijdelijk arbeidscontract, aanbieden of verlengen?
Wat zijn de regels voor tijdelijke contracten en wanneer wordt een reeks tijdelijke contracten een vast contract?
Leestijd: 1 minuut
Maximaal aantal contracten in 36 maanden
De basisregel is dat je werknemers niet meer dan drie tijdelijke contracten mogen krijgen in een periode van 36 maanden. Bij het vierde contract wordt dit automatisch een contract voor onbepaalde tijd. Dat geldt ook als er een keten van contracten is langer dan drie jaar. Dit wordt de ketenregeling genoemd.
Onderbreking van tijdelijk contract
De keten van arbeidsovereenkomsten wordt doorbroken als er meer dan zes maanden een onderbreking is geweest. In dit geval volgt er niet automatisch een contract voor onbepaalde tijd als je werknemer drie jaar heeft gewerkt of er meer dan drie contracten zijn afgesloten.
Telt elk contract mee?
Het kan zijn dat je een werknemer in dienst hebt die begonnen is als uitzendkracht in dezelfde functie. Een uitzendcontract telt in dit geval mee in de keten van arbeidsovereenkomsten.
Heb je een stagiair in dienst genomen na het succesvol afronden van een stage? Dan telt dit niet mee in de keten van arbeidsovereenkomsten. Een stage is geen arbeidsovereenkomst. Dit geldt ook als je BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) studenten in dienst hebt.
Wat zegt de cao?
Soms staan er in de cao andere regels waar je je als werkgever aan moet houden. Het aantal contracten dat mag worden aangeboden, de duur van de contracten of de duur van de periode van onderbreking kan afwijken van de ketenregeling.
Einde contract voor bepaalde tijd
In het contract voor bepaalde tijd staat een einddatum. Uiterlijk een maand voor deze datum moet je schriftelijk aangeven of het contract eindigt of dat je het verlengt. Als je dit niet doet, of je bent te laat, dan ben je een boete verschuldigd. Tussentijdse beëindiging is alleen mogelijk als je dit vooraf hebt afgesproken. Dan gelden wel de normale regels voor ontslag. Je zult dus eerst toestemming moeten vragen aan het UWV, de kantonrechter moeten verzoeken de arbeidsovereenkomst te ontbinden of met de werknemer afspraken maken over een tussentijds einde.
Recht op transitievergoeding bij einde contract
Als je de arbeidsovereenkomst tussentijds opzegt, of als je het contract niet verlengt, dan heeft je werknemer vanaf 1 januari 2020 recht op de wettelijke transitievergoeding.
Hoeveel proeftijd bij tijdelijk contract
Bij een eerste contract kan een proeftijd worden opgenomen als het contract langer dan zes maanden duurt.
Let op: je cao kan afwijken en een langere proeftijd toestaan bij een contract van > 6 maanden.
Arbeidsovereenkomst < zes maanden |
Arbeidsovereenkomst > zes maanden |
Arbeidsovereenkomst twee jaar of meer |
---|---|---|
Geen proeftijd | Eén maand proeftijd | Twee maanden proeftijd |
Concurrentiebeding
Bij contracten voor bepaalde tijd kun je alleen een concurrentiebeding opnemen als er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn. Het concurrentiebeding moet schriftelijk worden overeengekomen en bij het beding moet een schriftelijke motivering van de zwaarwegende belangen staan.