Mag u een sollicitant vragen naar zijn gezondheid?
Mag u tijdens een sollicitatiegesprek vragen naar de gezondheid van de sollicitant? Of naar ziekteverzuim in het verleden? Lees hier wat is toegestaan.
Leestijd: 1 minuut
Vragen aan een sollicitant
U heeft een vacature uitstaan en ontvangt diverse sollicitatiebrieven. U heeft keuze genoeg, maar de twijfel neemt toe. U wilt niet alleen weten of iemand bij uw bedrijf past, maar ook of diegene fysiek in staat is de werkzaamheden uit te voeren. U heeft namelijk onlangs een negatieve ervaring gehad met een nieuwe medewerker. Net na het verstrijken van de proeftijd, valt de kersverse werknemer ziek uit. Wat blijkt? Hij had in het verleden rugklachten en die spelen nu weer op. Het verzuim lijkt lang te gaan duren met alle gevolgen van dien. U wilt voorkomen dat u wederom in een dergelijke situatie komt en wilt tijdens de sollicitatiegesprekken vragen naar de gezondheid van de werknemer. Is dit toegestaan?
Hoofdregel: gezondheid is privé
Nee, dat mag niet. U mag als werkgever niet vragen naar de gezondheid van de sollicitant. Ook mag u niet vragen naar het ziekteverzuim in het verleden. Vragen over de gezondheid mogen alleen worden gesteld tijdens een zogenaamde aanstellingskeuring (medische keuring). Deze medische keuring is bij wet geregeld, maar is slechts voor enkele functies toegestaan. Ook zijn er strikte eisen en voorwaarden aan verbonden.
Vragen die u wel mag stellen
Zonder vragen te stellen over de gezondheidstoestand, mag u wel vaststellen of een sollicitant geschikt is voor de functie. U kunt duidelijk de functie waarop wordt gesolliciteerd omschrijven. En hierbij vragen of de werknemer in staat is de taken die bij de functie horen, uit te voeren. Stel, het gaat om een functie waarbij iemand lang achter een bureau of in een auto moet zitten. Dan mag u de sollicitant vragen of hij in staat is twee uur lang te zitten. Let wel, u mag op deze manier niet verkapt proberen medische informatie te achterhalen.
Sollicitant moet eerlijk zijn over beperkingen
Weet een sollicitant dat hij een ziekte, gebrek of gezondheidsprobleem heeft, die de uitvoering van een functie belemmert? Dan moet hij dat melden in het sollicitatiegesprek. Denk aan een bouwvakker met een hernia. Neemt u de sollicitant aan en blijkt dat hij zijn belemmering heeft verzwegen. Dan kan dit een reden zijn voor ontslag.
Toch iemand met een fysieke beperking in gezondheid aannemen?
Het kan zijn dat een werknemer in aanmerking komt voor een no-risk polis van de ziektewet door een ziekte of beperking. Na twee maanden dienstverband kunt u hierover navraag doen bij uw werknemer. Als werkgever kunt u dan premiekortingen en subsidie aanvragen. Uw werknemer moet hier eerlijk op antwoorden. Dit gaat echter niet zover dat hij verplicht is te melden welke ziekte of beperking van toepassing is.
Linda Corvers