Let op: dagje op proef kan leiden tot vast contract
Leestijd: 2 minuten
Regelmatig vragen werkgevers aan sollicitanten of zij een dagje willen proefdraaien. Voor beide partijen kan dit een goede manier zijn om te ontdekken of de kandidaat bij de baan past en andersom. Echter, zo’n proefdag kan ook onvoorziene gevolgen hebben voor het dienstverband. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerde uitspraak van de Rechtbank te Utrecht.
In de zaak die speelde bij de Utrechtse kantonrechter, was een kok na een positief sollicitatiegesprek een dagje gaan proefdraaien. Deze dag werd op verzoek van de kok uitbetaald. De proefdag beviel beide partijen zodanig dat zij enkele weken later een arbeidsovereenkomst aangingen voor de duur van zeven maanden. Deze werd vervolgens met drie maanden verlengd.
Tijdelijk contract of vast contract?
Vervolgens werd de onderneming overgenomen en vond er een werkgeverswissel plaats. Bij overgang van onderneming gaan alle arbeidsvoorwaarden en de dienstjaren plus contracten mee over. De arbeidsovereenkomst is vervolgens weer voor bepaalde tijd verlengd. Tussen de nieuwe werkgever en de kok ontstond een discussie over het dienstverband. Had de kok nu een tijdelijk contract of inmiddels een vast contract? De werkgever meende dat er sprake was van een tijdelijk dienstverband dat van rechtswege ten einde zou komen. De werknemer dacht daar anders over. Hij stelde dat je de proefdag moest zien als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd (namelijk voor één dag). Daarmee zou de proefdag meetellen als schakel in de ketenregeling. Die bepaalt dat een dienstverband na drie achtereenvolgende tijdelijke contracten automatisch overgaat in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. De werkgever ging hier niet in mee, waarna de kok zich tot de kantonrechter wendde.
Proefdag telt mee als arbeidsovereenkomst
De kantonrechter ging mee in de stelling van de werknemer. Volgens de kantonrechter voldeed de proefdag namelijk aan alle vereisten van een arbeidsovereenkomst. Er werd in ondergeschiktheid arbeid verricht tegen loon. De chef-kok kon tijdens de werkzaamheden instructies geven aan de sollicitant. De proefdag gold dus als schakel in de keten van arbeidsovereenkomsten. De laatste arbeidsovereenkomst was dus niet de derde, maar de vierde schakel in de keten. Daarmee was er een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaan, met alle gevolgen van dien. Ook het feit dat de werkgever het loon niet uit eigen beweging betaalde, veranderde niets aan het oordeel van de kantonrechter.
Proefdag voor een sollicitant? Hier moet u op letten:
Bovenstaande casus betekent niet dat u als werkgever nooit meer een sollicitant moet laten proefdraaien. Wel is het verstandig om op een paar zaken te letten:
- Laat kandidaten alleen meelopen en zet ze niet daadwerkelijk in als volwaardige arbeidskracht.
- Betaal geen loon voor een proefdag.
- Nog beter: neem een proeftijd op in de arbeidsovereenkomst en gebruik die om de kandidaat te beoordelen.
Zo vermijdt u onvoorziene arbeidsrechtelijke gevolgen en kunt u zich concentreren op het vinden van nieuw talent voor uw onderneming. Heeft u nog twijfels of vragen? Neem dan contact op met ARAG. Wij staan u uiteraard graag hierin bij.