Loon- en re-integratiekosten verhalen bij ongeval werknemer
Leestijd: 1½ minuut
Als uw werknemer niet kan werken door een ongeval moet u zijn loon blijven betalen. Uw werknemer heeft letselschade opgelopen door het ongeval. Tenzij iemand anders verantwoordelijk is voor het ongeluk. Dan kunt u deze persoon laten betalen voor (een deel van) deze kosten. Dit heet ‘regresrecht’, het recht om de kosten te verhalen op de veroorzaker van de schade. Omdat uw kosten erg kunnen oplopen, is het aan te raden om dit te doen. U kunt de ander de volgende kosten laten betalen:
- Nettoloon voor een arbeidsongeschikte werknemer
- Re-integratiekosten
- Kosten voor de aanpassing van de werkplek. Dit alleen als het helpt om de werknemer sneller aan het werk te krijgen
Hoeveel loon betaalt u aan een arbeidsongeschikte werknemer?
Bij arbeidsongeschiktheid bent u verplicht uw werknemer in ieder geval 2 jaar lang een deel van zijn loon te betalen. In de arbeidsovereenkomst of cao staat welk deel dit is. De netto loonkosten kunt u de veroorzaker van het ongeluk, of zijn verzekeraar, laten betalen. Volgens de wet hoeft de veroorzaker namelijk nooit meer te betalen dan u als werkgever moet betalen.
Re-integratie kosten die de veroorzaker betaalt
U doet uw best om uw werknemer weer aan het werk te krijgen. Deze kosten kunt u (deels) laten betalen. Denk aan: bijscholing, sollicitatietraining, begeleiding van een re-integratiebedrijf. Maar ook aanpassingen op de werkplek zoals een braillecomputer, doventolk, voorleeshulp en aangepast vervoer.
Let op: heeft u een verzuimverzekering? De verzekering zal een deel van deze kosten betalen. Deze kosten kunt u niet meer laten betalen door de veroorzaker of zijn verzekeraar.
Een collega van uw werknemer is de schuldige van het ongeval
Is uw werknemer arbeidsongeschikt geraakt door iets wat een collega heeft gedaan? Dan kunt u deze collega niet voor de schade laten betalen.
Helemaal, of deels verantwoordelijk
Bij veel ongelukken kun je niet één persoon aanwijzen die helemaal verantwoordelijk is. Bijvoorbeeld als uw werknemer een auto-ongeluk heeft gehad dat door een ander is veroorzaakt. Maar uw werknemer had zijn gordel niet om. Dan is het ongeluk voor een deel ook de verantwoordelijkheid van uw werknemer. En hoeft de veroorzaker niet alle schade te vergoeden. Het komt dus ook voor dat de veroorzaker maar een deel van de schade kan vergoeden.