Leestijd: 1½ minuut
Bij iedere overeenkomst die je sluit moeten randvoorwaarden geregeld worden. Daarom, én om praktische redenen is het gebruik van algemene voorwaarden een goed idee. Veel ondernemers gebruiken dan ook algemene voorwaarden. Maar: als je ze gebruikt doe het dan wel goed!
Ondernemer kan geen beroep doen op algemene voorwaarden
De meeste voorkomende geschillen over algemene voorwaarden ontstaan als de ondernemer geen beroep kan doen op zijn algemene voorwaarden. Dat is niet de bedoeling en kan de ondernemer letterlijk en figuurlijk duur komen te staan. Het gaat meestal fout omdat niet is voldaan aan één of beide voorwaarden om een beroep te kunnen doen op de algemene voorwaarden. Daarom hier de twee belangrijkste stappen uitgelegd.
Dit zijn de stappen die je moet nemen
-
Van toepassing verklaren
In de eerste plaats moet je de algemene voorwaarden op de overeenkomst van toepassing verklaren. Dit doe je bijvoorbeeld door de volgende zin op je brieven, offertes én overeenkomsten te plaatsen: “Op al onze overeenkomsten zijn de algemene voorwaarden xxx van toepassing”. Als de wederpartij vervolgens niet protesteert tegen de toepasselijkheid van die algemene voorwaarden dan zijn de algemene voorwaarden aanvaard en van toepassing op de overeenkomst. Het is handig om dit ook standaard op je facturen te noemen. Tegenover zakelijke klanten kan dit van pas komen. Uiteraard is het vermelden op de offerte of overeenkomst het meest belangrijk.
-
Ter hand stellen
Maar dan ben je er nog niet. Algemene voorwaarden moeten ook beschikbaar worden gesteld. Juridisch wordt dit het ter hand stellen genoemd. Dit betekent dat je contractspartij de mogelijkheid krijgt de voorwaarden te lezen. Hierbij is het heel belangrijk dat je dit doet voor het sluiten van de overeenkomst. Het heeft dus geen zin om de algemene voorwaarden bij de factuur mee te sturen, omdat de overeenkomst dan al gesloten is.
Ter hand stellen kun je het beste doen bij de offerte, door de algemene voorwaarden op de achterkant van de offerte af te drukken. Als je de overeenkomst online sluit, zorg er dan voor dat je contractspartij een vinkje plaatst bij de opmerking dat hij de algemene voorwaarden heeft gelezen voordat hij akkoord geeft op de offerte. Je moet er dan ook voor zorgen dat je contractspartij de mogelijkheid heeft de algemene voorwaarden op zijn computer op te slaan zodat hij deze later nog eens terug kan lezen.