
Aansprakelijkheid voor schade door kinderen
U ziet het gebeuren: uw zoon of dochter schopt per ongeluk de voetbal door de ruit bij de buren. Kinderen maken soms schade aan de eigendommen van iemand anders. Hoe zit het nu met de aansprakelijkheid voor die schade? Wie moet dat betalen?
Leestijd: 2 minuten
Schuldaansprakelijkheid en risicoaansprakelijkheid
Er zijn twee vormen van aansprakelijkheid. U bent aansprakelijk voor uw eigen gedrag, ook wel schuldaansprakelijkheid genoemd. U kunt ook aansprakelijk gesteld worden voor het gedrag van een ander. Dat wordt risicoaansprakelijkheid genoemd. Een voorbeeld daarvan is de aansprakelijkheid van ouders voor de schade die minderjarige kinderen aanrichten.
Verschillende leeftijdscategorieën kinderen
De wet maakt verschil tussen kinderen onder de 14 jaar, kinderen tussen de 14 en 16 jaar en kinderen boven de 16 jaar.
Kinderen onder de 14 jaar
Voor de gedragingen van kinderen onder de 14 jaar zijn de ouders of voogd aansprakelijk. Kinderen onder de 14 jaar zijn dus niet zelf aansprakelijk. Er moet aan de volgende vereisten voldaan zijn:
- Er moet sprake zijn van een ‘als een doen te beschouwen gedraging’. Dit betekent dat ouders niet aansprakelijk zijn voor een nalaten van het kind , oftewel als een kind iets niet doet (bijvoorbeeld toekijkt waar het eigenlijk iets had moeten doen).
- Ook moet de gedraging van het kind aan hem als fout (een onrechtmatige daad ) kunnen worden toegerekend. Er wordt dan niet naar de leeftijd van het kind gekeken, maar er wordt gekeken of het gedrag onrechtmatig zou zijn als een volwassene het had verricht. Een voorbeeld van een onrechtmatige daad is, als het kind bijvoorbeeld de laptop van een klasgenoot beschadigt.
Kinderen tussen de 14 en 16 jaar
Bij kinderen van deze leeftijd ligt het net iets anders. Ouders en voogden zijn namelijk niet alleen aansprakelijk voor de fouten (onrechtmatige gedraging) van het kind. Ook een zogeheten nalaten van het kind kan tot aansprakelijkheid van de ouders leiden. Bij nalaten kunt u bijvoorbeeld denken aan dat het kind niet heeft gewaarschuwd voor een brand. Ook hier wordt bekeken of het gedrag ook onrechtmatig zou zijn als het verricht was door een volwassene.
Hier hebben de ouders wel de mogelijkheid om onder hun aansprakelijkheid uit te komen. Als zij kunnen aantonen dat ze niets te verwijten valt over de fout van het kind, dan zijn zij niet aansprakelijk. Het kind moet dan zelf de schade vergoeden.
Kinderen van 16 jaar en ouder
Voor de gedragingen van kinderen vanaf zestien jaar kunnen de ouders meestal niet aansprakelijk gesteld worden. Dat kan alleen wanneer zij zelf een onrechtmatige daad hebben gepleegd. Dat is bijvoorbeeld het geval als ouders weten dat het kind een fout zal begaan en niks doen om dat te voorkomen of dit gedrag bij hun kinderen uitlokken.
Daarnaast is het kind altijd zelf volledig aansprakelijk voor de schade. Vanaf deze leeftijd worden kinderen verstandig genoeg geacht als het gaat om het verrichten van onrechtmatige gedragingen.
Meerderjarige kinderen zijn uiteraard ook volledig zelf aansprakelijk.
Groepsaansprakelijkheid
Soms spelen kinderen in een groep en maken zij schade. Dan is het niet altijd duidelijk wie de schade heeft aangericht. Wie is er dan verantwoordelijk? Er kan dan sprake zijn van groepsaansprakelijkheid. Hoe dat zit, leg ik graag in deze blog.
Esther Brouwer - van Vliet