Oplevering woning
Spannend! De oplevering van uw woning komt steeds dichterbij. Maar waar moet u eigenlijk op letten?
Leestijd: 1 minuut
De oplevering van uw woning
Het is heel belangrijk dat u alles wat u opmerkt vast laat leggen. Dan kunt u achteraf altijd alles terugvinden en bewijzen als het nodig is.
De dag van de oplevering
Loop samen met de aannemer een rondje door uw woning. En let goed op! Eventueel kunt u een onafhankelijk bouwkundige meenemen voor de opleveringskeuring. Hij helpt u bij de technische dingen waar u minder verstand van heeft. Tijdens de oplevering maakt de aannemer een verslag. Dit wordt ook wel het proces-verbaal van de oplevering genoemd.
Documenteer alles in het proces-verbaal van de oplevering
Het is heel belangrijk om alle punten die u kunt zien in het verslag te laten zetten. Tot aan de oplevering is de aannemer namelijk nog aansprakelijk voor eventuele fouten. Dat betekent dat hij volgens de wet fouten nog moet oplossen. Vanaf de oplevering bent u zelf aansprakelijk. Wel moet de aannemer alles oplossen wat in het verslag van de oplevering staat en wat aan hem kan worden toegerekend.
Let op: het gaat alleen om fouten waarvan het redelijk is dat u ze heeft kunnen zien. Voor fouten die u niet kon ontdekken bij de oplevering, blijft de aannemer nog wel aansprakelijk, ook al staan ze niet in het verslag van de oplevering.
Onderhoudstermijn voor de aannemer
Een aannemer krijgt nog de tijd om de dingen in orde te maken die in het verslag van de oplevering staan. Hoeveel tijd hij krijgt, hangt af van wat u precies met hem afspreekt. Maar normaal gesproken doen aannemers dit binnen drie maanden. Dat heet de onderhoudstermijn. U mag besluiten om in die tijd nog niet alles te betalen aan de aannemer. In plaats daarvan laat u uw notaris een bedrag bewaren. Die betaalt het dan als de aannemer de fouten heeft opgelost. Dit bedrag mag maximaal 5% zijn van het laatste bedrag dat u nog aan de aannemer moest betalen.