Mag een aannemer extra kosten in rekening brengen?
Leestijd: 1 minuut
Een verbouwing valt vaak duurder uit dan verwacht, zelfs als je duidelijke prijsafspraken hebt gemaakt met je aannemer. Maar wanneer mag de aannemer extra kosten in rekening brengen? Het is hierbij belangrijk om juridisch onderscheid te maken tussen meerwerk en kostenverhogende omstandigheden.
Meerwerk vs. kostenverhogende omstandigheden
Het begrijpen van het onderscheid tussen meerwerk en kostenverhogende omstandigheden is van cruciaal belang om te bepalen wanneer extra kosten gerechtvaardigd zijn. En om zo een soepel verloop van het verbouwingsproject te waarborgen en eventuele conflicten te voorkomen.
Wat is meerwerk?
Meerwerk is extra werk dat de aannemer uitvoert bovenop de oorspronkelijk overeengekomen werkzaamheden. Dit omvat toevoegingen of veranderingen die extra werk en/of kosten met zich meebrengen. Volgens de wet kan de aannemer alleen aanspraak maken op betaling voor meerwerk als hij de opdrachtgever tijdig op de hoogte heeft gesteld van de prijsverhoging die hiermee gepaard gaat. De opdrachtgever moet dus de kans krijgen om te beslissen of hij het meerwerk wil laten uitvoeren, ondanks de hogere kosten. Een uitzondering geldt als de opdrachtgever de noodzaak van de prijsverhoging zelf had moeten begrijpen.
Als er meerwerk is verricht, moet de aannemer bewijzen dat hij hiervoor opdracht heeft gekregen. Mondelinge afspraken over meerwerk zijn ook rechtsgeldig, maar de aannemer kan een bewijsprobleem hebben als de opdrachtgever de afspraak betwist. Als er geen prijsafspraak vooraf is gemaakt, kan de aannemer aanspraak maken op een gebruikelijk of redelijk loon volgens de wet.
Wat zijn kostenverhogende omstandigheden?
Als de opdrachtgever en aannemer een vaste aanneemsom zijn overeengekomen, zijn beide partijen in principe gebonden aan deze prijs. Echter, de wet regelt dat de aannemer in bepaalde gevallen aanspraak kan maken op een prijsverhoging vanwege kostenverhogende omstandigheden.
Als er na het sluiten van de overeenkomst kostenverhogende omstandigheden ontstaan of aan het licht komen, zonder dat deze aan de aannemer kunnen worden toegerekend, kan de rechter de aanneemsom aanpassen. De aannemer moet dan wel een vordering indienen bij de rechter.
Alleen als de kostenverhoging het gevolg is van onjuiste gegevens die door de opdrachtgever zijn verstrekt en relevant zijn voor de prijsbepaling, mag de aannemer de aanneemsom zonder tussenkomst van de rechter aanpassen. De aannemer moet de opdrachtgever echter zo snel mogelijk informeren over de kostenverhogende omstandigheid, zodat de opdrachtgever de kans heeft om de opdracht aan te passen.