lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1 minuut

Wat is een ingebrekestelling?

Wanneer stel je iemand in gebreke en stuur je een ingebrekestelling? Stel: je hebt een gebrek in je nieuwe of verbouwde woning. Erg vervelend natuurlijk. Als je hiervoor de aannemer of verkoper aansprakelijk wilt stellen, moet je deze in gebreke stellen. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt en waar je op moet letten bij het versturen van een ingebrekestelling.

Een ingebrekestelling is een mededeling aan een wederpartij (zoals een aannemer) dat deze niet de afgesproken prestatie heeft geleverd. En dat je de wederpartij vraagt om – binnen een bepaalde termijn - alsnog de afspraak na te komen. Gebeurt dat niet, of niet binnen de gestelde termijn, dan komt de wederpartij in verzuim. En dat verzuim is de basis om verdere juridische stappen te kunnen ondernemen.

Waar moet je aan denken als je een partij in gebreke stelt?

  • Verstuur je ingebrekestelling altijd schriftelijk. Gebruik in de tekst de term ‘ik stel u in gebreke’. En zorg dat je kunt aantonen dat de ingebrekestelling de wederpartij heeft bereikt (bijvoorbeeld door een aangetekende brief te sturen)
  • Beschrijf het probleem zo specifiek mogelijk. Geef aan wat het gebrek is (een verkeerd gemonteerde waterleiding), wat het gevolg is (lekkage)
  • Wat verwacht je van de wederpartij? Geef dit aan (herstel van het gebrek)
  • Geef aan welke termijn je de wederpartij geeft om het gebrek te herstellen. Dit moet een redelijke termijn zijn. Wat redelijk is, verschilt per situatie. Probeer na te gaan hoeveel tijd normaal gesproken nodig is om het benodigde herstelwerk uit te voeren

Ga niet zomaar zelf het probleem oplossen

Als je bijvoorbeeld last hebt van een lekkage, lijkt het vaak logisch om zelf actie te ondernemen. Maar let op: dit kan het moeilijker maken om later de herstelkosten te verhalen. Daarom adviseren wij om altijd eerst de wederpartij in gebreke te stellen.

Voorbeeld ingebrekestelling

Wil je een partij in gebreke stellen? Maar vind je het lastig om een brief op te stellen? Gebruik dan de voorbeeldbrief ingebrekestelling.

Niet verzekerd? Wel hulp!

ARAG helpt je met rechtshulp on demand.

✓ Binnen 24 uur juridische hulp
✓ Tegen een vast, scherp tarief
✓ Geen verzekering of abonnement nodig

Meer over verbouwen

Schadevergoeding te late oplevering

Te late oplevering van de woning

U heeft recht op een schadevergoeding als de aannemer de woning niet afkrijgt binnen de bouwtijd die in de overeenkomst staat.

 
jonge vrouw staart voor zich uit

Klantverhaal: 'Hij heeft alles verprutst'

Hanna procedeert tegen haar aannemer. In dit verhaal vertelt zij zelf wat er allemaal misging tijdens haar tuinverbouwing.

 
Procederen tegelvloer

Procederen om niet goed verlijmde tegelvloer

Wat is uw recht als een bedrijf uw tegelvloer verkeerd heeft gelegd? We laten in een praktijkzaak zien waar u recht op heeft.