Tuinhuisje van de buren zorgt voor natte muren
''Elke zaak is maatwerk. De situatie en de wederpartij zijn hierbij belangrijk.'' Dit praktijkvoorbeeld is waargebeurd.
Leestijd: 1 minuut
Dit praktijkvoorbeeld is waargebeurd. De namen zijn fictief.
Praktijkvoorbeeld
De buren van mevrouw Bloem hebben een tuinhuisje. Het water van het dak loopt hierdoor op de grond van haar erf. Mag dat?
Natte garagemuur
De garagemuur van mevrouw Bloem bleef voortdurend nat. Ook de vloer was vochtig en er lagen soms zelfs grote plassen.
Tuinhuisje buren zonder afvoergoot
Na onderzoek bleek het tuinhuisje van de buurman de boosdoener. Het huisje stond dicht in de buurt van de erfgrens en had geen goede afvoergoot. Aan de kant van mevrouw Bloem was er zelfs helemaal geen goot. Het regenwater van het dak kletterde hier vrij op de grond en zorgde voor een ‘waterval’ op de garagemuur.
Wat zegt de wet
De wet is duidelijk. In artikel 5:52 Burgerlijk Wetboek staat dat een eigenaar verplicht is zijn gebouw (in dit geval, het tuinhuisje) zo te maken, dat het regenwater vanaf het dak niet op het erf van de buren komt.
[ Afbeelding: De situatie in beeld ]
Contact met buurman
Ik heb de buurman een brief gestuurd. Die reageerde daar eerst niet op. Na een tweede (wat meer dwingend gerichte) brief nam hij snel contact met mij op. Hij repareerde de goot en zorgde voor een nieuwe goot bij de tuin van mevrouw Bloem. De buurman behandelde zelfs (ongevraagd) de garagemuur met een waterafstotend middel. Voorkomen is beter dan genezen.
U mag dus niet water afvoeren over het terrein van uw buren. Misschien hadden mevrouw Bloem en de buurman hier zelf samen uit kunnen komen. Wat vindt u?
Wimer Haagsma