lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

De overheid kan besluiten nemen waar u het niet mee eens bent. Bijvoorbeeld als uw buren een vergunning krijgen voor kamerverhuur aan studenten. Of als de gemeente bepaalt dat de schuur in uw tuin illegaal aanwezig is en u opdraagt om deze te verwijderen. U moet dan vaak snel in actie komen. Alleen in uitzonderlijke situaties wordt het u vergeven als u te laat bent.

U heeft meestal zes weken reactietijd

De overheid maakt bij haar besluitvorming met name gebruik van twee procedures; de reguliere of de uitgebreide. Een voorbeeld van een uitgebreide procedure is een nieuw bestemmingsplan. De reguliere procedure wordt vaak ingezet voor o.a. vergunningen. In beide gevallen is de reactietermijn vaak zes weken.

Wanneer gaat de reactietermijn in?

  • Bij de uitgebreide procedure moet een zienswijze zes weken na de publicatie van het ontwerpbesluit ingediend zijn
  • Bij de reguliere procedure geldt de dag van verzending van het besluit aan de ontvanger als startdatum voor het ingaan van de bezwaarperiode. Let op dat in deze situatie de publicatie van het besluit vaak pas later plaatsvindt dan de verzending van het besluit. Hierdoor kan het zijn dat u minder dan zes weken over heeft om uw bezwaar in te dienen

Bent u te laat met het indienen dan wordt uw reactie niet beoordeeld. Of zoals we dit juridisch noemen: de termijn van zes weken is ‘fataal’. Er wordt dan niet inhoudelijk gekeken naar wat er in uw bezwaarschrift of zienswijze staat. Ook leidt dit er vaak toe dat u in een latere fase van de besluitvorming niet naar de rechter kunt.

Houd zelf de bekendmakingen in de gaten

In sommige situaties moet de overheid of de rechtbank het u vergeven dat u te laat bent geweest met het indienen. Hier is echter niet snel sprake van. Dat u niet persoonlijk op de hoogte bent gebracht van een vergunning van de buurman of een nieuw bestemmingsplan is bijvoorbeeld geen goede reden. Er wordt verwacht dat u de officiële bekendmakingen zelf goed in de gaten houdt. Of dat u iemand vraagt om dit voor u te doen als u bijvoorbeeld voor langere tijd ziek of op vakantie bent. Vaak staat op de website van uw gemeente hoe de bekendmakingen geregeld zijn.

Uitzonderingen

Er bestaan uitzonderingen. Bijvoorbeeld als u door de overheid zelf op het verkeerde been bent gezet. Zo’n situatie heb ik recent aan de orde gehad bij de Raad van State. De gemeente gaf aan dat inwoners de bekendmakingen moesten bijhouden door te zoeken via hun postcode. Vervolgens werd een bestemmingsplan op een verkeerde postcode gepubliceerd. Daardoor heeft het grootste deel van de inwoners dit bestemmingsplan niet kunnen vinden. In die situatie vergaf de Raad van State de indieners van een beroepschrift dat zij hun zienswijze niet tijdig ingediend hadden. Wilt u meer lezen over deze zaak, lees dan de uitspraak verder.

Conclusie

U heeft meestal zes weken om te reageren op besluiten van de overheid. Te laat is te laat. Alleen in uitzonderlijke situaties wordt een te late reactie u vergeven. Bijvoorbeeld als de overheid u zelf op het verkeerde been heeft gezet. Deze uitzonderingen zijn schaars.

Heeft u vragen over de termijn of de haalbaarheid van uw bezwaar? Neem dan gerust contact op met mij of mijn collega’s van de afdeling Bestuursrecht.

Lucas Brouwers

Lucas Brouwers - Jurist Bestuursrecht

Jurist Lucas Brouwers

Ik help mensen op praktische, persoonlijke wijze in hun zaak tegen de overheid.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over buren en omgeving

Bezwaar WOZ-waarde

Bezwaar maken tegen WOZ-waarde

Je wil bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van je woning? Hier lees je hoe je dat doet.

 

Voorwerpen aan schutting

Voorwerpen vast maken aan een muur die eigendom is van de buren? Dan moet je hier toestemming voor vragen.

erfgrens regels

Erfgrens regels

Wil je weten of je rondom de erfgrens bomen en struiken mag plaatsen? Of heb je last van de beplanting van jouw buren?