lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1½ minuut

Geluidsoverlast van de buren kan een grote bron van frustratie zijn, vooral als het je dagelijkse leven en rust verstoort. Bij ARAG worden er jaarlijks honderden zaken gemeld rondom geluidsoverlast. In dit artikel bespreken we wat je kunt doen bij geluidsoverlast van de buren, wat je rechten zijn, en hoe je een conflict met je buren kunt voorkomen.

Wat zijn je rechten bij geluidsoverlast?

Recht op rust en privacy
Je hebt recht op een rustige en vredige leefomgeving in je eigen huis.
Wettelijke normen
Er zijn wettelijke normen voor geluidsoverlast, afhankelijk van waar je woont. Deze normen verschillen per gemeente en kunnen bijvoorbeeld beperkingen bevatten voor geluidsoverlast overdag en 's nachts.

In het algemeen gelden deze maximale geluidsniveaus:

Overdag (07:00 - 19:00 uur): maximaal 50 dB(A)
Avond (19:00 - 23:00 uur): maximaal 45 dB(A)
Nacht (23:00 - 07:00 uur): maximaal 40 dB(A)

Let op, dit zijn algemene richtlijnen en de daadwerkelijke toegestane geluidsniveaus kunnen per gemeente verschillen.

Wat kun je doen bij geluidsoverlast?

Stap 1: Communicatie
De eerste stap bij geluidsoverlast is om met je buren te praten. Vaak zijn mensen zich niet bewust van de overlast die ze veroorzaken. Wees hierbij vriendelijk en respectvol. Ga niet meteen beschuldigen, maar vertel je buren rustig hoe het geluid je dagelijks leven beïnvloedt. Geef ook concrete voorbeelden en noem specifieke tijden en geluiden die je storen. Luister ook naar hun kant van het verhaal. Misschien hebben ze niet door hoeveel geluid ze maken, of hebben ze een goede reden waarom het geluid niet kan worden verminderd. Samen kun je kijken naar een oplossing. Stel bijvoorbeeld voor om geluidsisolatie te gebruiken of om bepaalde activiteiten op bepaalde uren te beperken.
Stap 2: Mediation
Als direct praten niet helpt, kan mediation een goede volgende stap zijn. Een mediator kan helpen bij het faciliteren van een gesprek tussen jou en je buren om samen tot een oplossing te komen. Je kunt een mediator of, via je gemeente, buurtbemiddeling inschakelen.
Stap 3: Klacht bij de verhuurder of gemeente
Als praten en mediation niet tot een oplossing leiden, kun je overwegen een klacht in te dienen bij de verhuurder (als je huurt) of bij de gemeente. De verhuurder of de gemeente kan bemiddelen en mogelijke maatregelen nemen om de overlast te verminderen.
Stap 4: Overweeg juridische stappen
Als al deze opties niet succesvol zijn, kun je juridische stappen overwegen. Onze juridisch adviseurs, gespecialiseerd in burenrecht, kunnen je informeren over je rechten en je helpen bij het nemen van eventuele juridische stappen bij burenoverlast.

Ander soort burenoverlast?

Heb je te maken met een andere vorm van burenoverlast. Lees dan hier wat je kunt doen.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over buren en omgeving

Bezwaar WOZ-waarde

Bezwaar maken tegen WOZ-waarde

Je wil bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van je woning? Hier lees je hoe je dat doet.

 

Erfscheiding en erfgrens

 

Wil je een erfafscheiding plaatsen, zoals een schutting of hek? Dan moet je je aan een aantal regels houden.

Steigerrecht: de rechten en regels

Je buurman wil in jouw tuin komen vanwege een reparatie aan zijn woning. Je moet dit toestaan, dit heet ‘steigerrecht’.