lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 3 minuten

Een conflict tussen buren kan enorm veel stress en emoties opleveren. “Terwijl het vaak voorkomt dat dezelfde buren vroeger bij elkaar op de koffie gingen. Bijna altijd willen beide buren terug naar goed contact”, legt Marjolijn Rutten uit. Als mediator bij ARAG is ze ervaringsdeskundige op het gebied van (het oplossen van) burenconflicten.

Marjolijn-rutten-mediator

Hoe los je een burenconflict op?

Een conflict met je buren levert niemand iets op. Toch ontstaan ze vaker dan je denkt. Als zo’n conflict is ontstaan, hoe los je dat dan op? Over die vraag hoeft Marjolijn niet lang na te denken. “Ga het gesprek aan. Dat is het allerbelangrijkst. Ga geen (aangetekende) brieven versturen, maar praat met elkaar”. Hoe je zo’n gesprek aanpakt? Hieronder geeft Marjolijn 5 tips om samen tot een oplossing te komen.

  • 1. Adem in, adem uit
    Timing is erg belangrijk bij het aangaan van het gesprek. Ga het conflict niet proberen op te lossen als je boos bent, want dat is het juiste moment zeker niet. Wacht een rustig moment af en bel dan aan om het gesprek aan te gaan.
  • 2. Wijs niet met je vinger
    Je houding bij het gesprek is enorm belangrijk en bepaalt mede hoe de buurman of buurvrouw reageert. Wijs niet met de beschuldigende vinger, maar benoem waar je last van hebt en zeg dat je samen een oplossing wil zoeken. Als je gaat wijzen, lok je een confrontatie uit terwijl je eigenlijk een uitgestoken hand wil aanbieden.
  • 3. Bereid je voor
    Bedenk vóór je het gesprek aangaat, wat voor jou een passende en redelijke oplossing voor het conflict zou zijn en stel dit aan je buren voor. Staar je niet blind op die ene oplossing, maar zorg dat je in ieder geval een oplossing aanbiedt.
  • 4. Het gezamenlijk belang
    Een conflict kent alleen maar verliezers, dus een oplossing is in het belang van jullie allebei. Benadruk het gezamenlijk belang tijdens het gesprek. In dit geval: een oplossing van het conflict en misschien zelfs weer samen een kop koffie drinken.
  • 5. Een gesprek voer je samen
    De laatste, maar misschien wel de belangrijkste tip: Ga niet alleen praten, maar luister minstens zo goed naar de ander. Een goed gesprek is tweerichtingsverkeer. Luister daadwerkelijk naar de woorden van je buurman of buurvrouw en probeer je in hem of haar verplaatsen. Zo kom je dichter bij elkaar en de oplossing.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe fijn een conflict oplossen ook is, voorkomen is beter. Ook hier adviseert Marjolijn om elkaar juist op te zoeken, in plaats van te ontlopen. “Je hoeft echt niet elke dag bij elkaar op de koffie te gaan, maar zorg dat je investeert in het contact. Daardoor wordt de drempel laag om een keer aan te bellen als je ergens last van hebt."

Ken jij al je rechten?

Wil je meer lezen over jouw rechten bij conflicten met buren, of wat je kunt doen bij een burenconflict? Hier vind je al onze artikelen over buren(conflicten).

Juridische hulp nodig?

Heb je een juridisch probleem? Wij helpen je graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of je wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor je klaar.

Meer over buren en omgeving

Ervaar je burenoverlast?

In dit artikel geven we handige tips om conflicten met je buren te voorkomen en geluidsoverlast aan te pakken

 

Regels voor tuinmuren

 

Er staat een muur tussen jouw tuin en de tuin van de buren. En je wil plantenbakken ophangen. Mag dat?

Waterval garagemuur

 

De buren hebben een tuinhuisje. Het water van het dak loopt hierdoor op de grond van uw erf. Mag dat? Lees het hier.