Bezwaar maken WOZ-waarde: gunstig of niet?
Ben je het niet eens met de WOZ-waarde op je WOZ-beschikking? Bekijk dan allereerst zorgvuldig of het wel of niet gunstig is om bezwaar te maken. Je leest hier waarom.
Leestijd: 2 minuten
Steeds vaker bezwaar tegen WOZ-waarde
De Waarderingskamer verwacht dit jaar een stijging van de WOZ-waarde van gemiddeld 2% tot 4%. Een goede reden voor veel huiseigenaren om bezwaar aan te tekenen en om op die manier onder een lastenverhoging uit te komen. Een bezwaar is immers zo ingediend, al dan niet via één van de vele gespecialiseerde bureaus.
Sinds een aantal jaar zit het aantal bezwaarschriften dan ook in de lift: van 87.000 in 2016 tot ruim 627.000 in het afgelopen jaar. Maar is het wel zo verstandig om bezwaar tegen de WOZ-waarde in te dienen? In dit artikel bespreken we de voor- en de nadelen.
Zo controleer je of de WOZ-waarde juist is vastgesteld
- De WOZ-waarde van een woning kun je opzoeken in het WOZ-waardeloket. Op die manier kun je jouw WOZ-waarde vergelijken met die van andere woningen.
- Het taxatieverslag van je woning vraag je op bij de gemeente. In dit taxatieverslag staat hoe de gemeente de WOZ-waarde heeft vastgesteld.
- Daarnaast kun je via het Kadaster de koopsominformatie in handen krijgen. Zo krijg je inzicht in de verkoopprijs van alle huizen binnen een postcodegebied. Dat kan handig zijn bij het inschatten van de waarde van je eigen woning.
- Je kunt vervolgens de WOZ-waarde vergelijken met vergelijkbare verkochte woningen.
Wel of geen bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?
Is bezwaar maken tegen een WOZ-beschikking verstandig? Niet altijd. Als huizenbezitter kan het verstandig zijn om in een aantal gevallen goed na te denken over bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Bijvoorbeeld als je plannen hebt om je woning komend jaar in de verkoop te zetten.
Ook is het goed om naar je hypotheek te kijken. Bij een lagere WOZ-waarde kan het zo zijn dat je korting op de hypotheekrente vervalt.
Bij een hogere woningwaarde heb je een lagere hypotheekrente. En als je hypotheekrente te hoog is, dan kan deze naar aanleiding van (de nieuwe hogere) WOZ-waarde mogelijk tussentijds verlaagd worden. Dat is interessant: een lagere hypotheekrente betekent immers lagere maandlasten.
Let op! WOZ-waarde en je hypotheekrente
Het rentetarief dat iemand betaalt is afhankelijk van de verhouding tussen de hypotheekschuld en de WOZ-waarde van de woning. Als die verhouding verbetert omdat de waarde van een woning stijgt, dan kan het zijn dat iemand in een betere rente-categorie terecht komt.
Als je dan bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde betaal je bij elkaar misschien honderd euro minder belasting, maar het scheelt zo driehonderd euro op de hypotheekrente. Het is dan ook raadzaam om als woningeigenaar eerst even bij de bank te checken.
Ook bestaat nog altijd het misverstand dat een hogere WOZ-beschikking automatisch een hogere OZB betekent. Dat is helemaal afhankelijk van het belastingtarief dat een gemeente voor de OZB vaststelt. Als dat omlaag wordt bijgesteld, kan het zo zijn dat het uiteindelijke bedrag in euro’s dat betaald moet worden gelijk blijft.
Toch wel WOZ bezwaar maken?
Steeds meer gemeenten zetten een telefoonnummer van een taxateur op de beschikking, waarbij burgers direct iemand aan de lijn krijgen voor vragen of klachten. Hier kun je eenvoudig gebruik van maken. Ook kun je zelf veel informatie opvragen.
Ben je het toch niet eens met de WOZ-waarde? Dan kun je binnen zes weken na ontvangst van de WOZ-beschikking een bezwaarschrift indienen bij de gemeente. Je kunt hierbij onze gratis voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde gebruiken.
De dagtekening op de WOZ-beschikking is hierbij de startdatum. Na zes weken vervalt je recht om bezwaar aan te tekenen. De wettelijke termijn waarbinnen een WOZ-bezwaar afgehandeld dient te worden is een heel kalenderjaar.
Conclusie: denk na voordat je bezwaar maakt
Het wel of geen bezwaar maken van de WOZ-waarde is afhankelijk van ieders persoonlijke situatie, omstandigheden en belangen. Die keuze moet je zelf maken. Het is dan ook raadzaam om kritisch te kijken naar de WOZ-beschikking en voor jezelf na te gaan of het in jouw geval wenselijk is bezwaar te maken.
Hieronder een overzicht van de voor- en nadelen van een hoge WOZ-waarde. Een hogere WOZ-waarde heeft invloed op de hoogte van een aantal heffingen en belastingen.
Nadelen
- de afvalstoffenheffing
- de rioolheffing
- de onroerendezaakbelasting (OZB)
- waterschapsbelasting
- het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting)
- erf- en schenkingsbelasting
Voordelen
- hogere verkoopopbrengst
- lagere hypotheekrente