Burenoverlast en geluidsoverlast: wat kun je doen?
Leestijd: 3 minuten
Burenoverlast, zoals geluidsoverlast, komt vaak voor. Elk jaar krijgt ARAG honderden meldingen van burenoverlast, zoals geluidshinder, rookoverlast, geschreeuw van spelende kinderen buiten, of nachtelijk geschuif met meubels. Dit kan flinke invloed hebben op je woongenot en zelfs leiden tot juridische stappen. Toch is naar de rechter stappen niet altijd nodig.
In dit artikel geven we handige tips om conflicten met je buren te voorkomen en burenoverlast effectief aan te pakken. Ook vertellen we meer over je rechten bij overlast van buren.
Soorten burenoverlast
Er zijn verschillende vormen van burenoverlast die je kunt ervaren. De meest voorkomende zijn:
- Geluidsoverlast: bijvoorbeeld harde muziek, lawaai van een verbouwing, blaffende honden, spelende kinderen, geluid van lopen op harde vloeren.
- Stankoverlast: zoals rook van barbecues, uitlaatgassen, stank van huisdieren, afval, of chemische middelen.
- Belemmering van het uitzicht: constructies of objecten die je uitzicht belemmeren, zoals hoge schuttingen, een uitbouw of bomen die het zonlicht wegnemen.
Dit zijn slechts een paar voorbeelden van burenoverlast. Het kan in vele vormen aannemen. Het is belangrijk om deze problemen op de juiste manier aan te pakken om een goede relatie met je buren te behouden en je woongenot te waarborgen. Maar hoe doe je dat?
Wat kun je doen bij burenoverlast?
Bij burenoverlast is het belangrijk om te proberen tot een vreedzame oplossing te komen. Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om een conflict te voorkomen:
1. Praat met je buren: de eerste en vaak meest effectieve stap is om een open en respectvol gesprek aan te gaan met je buren. Leg rustig uit welke overlast je ervaart en probeer tot een oplossing te komen waar beide partijen tevreden mee zijn. Soms zijn buren zich niet bewust van de impact van hun gedrag en kan een gesprek tot wederzijds begrip leiden.
2. Mediation bij burenoverlast: als het gesprek met je buren niet tot een oplossing leidt, kun je buurtbemiddeling inschakelen. Dat kan via je gemeente. Buurtbemiddelaars zijn neutrale personen die kunnen helpen bij het oplossen van conflicten tussen buren en het vinden van een compromis.
3. Dien een klacht in: mocht dit niks opleveren, dan kun je een formele klacht indienen bij de woningcorporatie of verhuurder. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de overlast bij de gemeente te melden. De gemeente kan de situatie beoordelen en indien nodig maatregelen nemen.
4. Houd een logboek bij: Houd een logboek bij waarin je de overlast noteert, met datum, tijdstip en wat er gebeurde. Dit kan eventueel dienen als bewijsmateriaal als je verdere stappen wilt ondernemen.
5. Geluidswerende maatregelen bij geluidsoverlast: vraag je buren om maatregelen te nemen, zoals het gebruik van vloerbedekking of dempers onder meubels. Verbeter, indien mogelijk, de geluidsisolatie in je eigen woning door isolatiemateriaal te gebruiken, zoals dikke gordijnen of vloerkleden.
6. Raadpleeg een juridisch adviseur: als alle andere maatregelen niet tot een oplossing leiden, kun je overwegen om juridisch advies in te winnen. Onze juridisch adviseurs gespecialiseerd in burenrecht, kunnen je informeren over je rechten en je helpen bij het nemen van eventuele juridische stappen bij burenoverlast.
Je rechten bij burenoverlast
Als je te maken krijgt met overlast van de buren, dan is het goed om te weten welke rechten je hebt om de situatie te voorkomen of aan te pakken. Dit zijn de belangrijkste rechten die je hebt:
- Recht op privacy: je hebt recht op privacy in je eigen woning. Als je buren bijvoorbeeld voortdurend in je tuin gluren of ongewenst je eigendom betreden, kan dit als schending van je privacy worden beschouwd.
- Recht op een veilige leefomgeving: je hebt recht op een veilige leefomgeving. Als de acties van je buren leiden tot gevaarlijke situaties, zoals het blokkeren van nooduitgangen of het veroorzaken van brandgevaar, kun je actie ondernemen om dit aan te pakken.
- Recht op geluidslimieten: er gelden geluidslimieten en specifieke regels met betrekking tot geluidsoverlast, vooral tijdens de avonduren en ’s nachts. De maximale geluidsniveaus zijn:
• Overdag (07:00 - 19:00 uur): maximaal 50 dB(A)
• Avond (19:00 - 23:00 uur): maximaal 45 dB(A)
• Nacht (23:00 - 07:00 uur): maximaal 40 dB(A)
Let op: deze niveaus kunnen verschillen. Het is handig om de exacte geluidsniveaus bij je gemeente te controleren.
Wanneer is overlast van buren onrechtmatig
Overlast van buren wordt als onrechtmatig beschouwd als het gedrag van de buren in strijd is met de wet of met algemene omgangsregels in de samenleving. Hier zijn enkele situaties waarin overlast van buren als onrechtmatig kan worden beschouwd:
- Ernstige en aanhoudende overlast: als de overlast aanzienlijk en langdurig is, en je woongenot aanzienlijk verstoord wordt, kan dit als onrechtmatig worden beschouwd. Hierbij gaat het om overlast die verder gaat dan het normale ongemak dat je redelijkerwijs zou moeten kunnen verdragen.
- Schending van wettelijke voorschriften: als de buren regels overtreden, zoals geluidslimieten, bouwvoorschriften of regels voor dierenwelzijn, kan dit als onrechtmatig worden beschouwd.
- Gevaarlijke situaties: als de acties van je buren leiden tot gevaarlijke situaties voor jou, je eigendommen of de omgeving, kan dit als onrechtmatig worden beschouwd. Bijvoorbeeld, als je buren onveilige constructies hebben die schade kunnen veroorzaken, of als ze brandgevaarlijke activiteiten uitvoeren.
- Inbreuk op privacy: als je buren voortdurend je privacy schenden, bijvoorbeeld door herhaaldelijk in je tuin te gluren of ongewenst je woning binnen te dringen, kan dit als onrechtmatig worden beschouwd.
Hoe bepaalt een rechter of de overlast onrechtmatig is
Bij het beoordelen of overlast van buren onrechtmatig is, let een rechter op verschillende punten. Enkele juridische aspecten waar een rechter op kan letten bij burenoverlast zijn:
- Het type overlast: harde muziek, verbouwing, blaffende honden, lawaai van kinderen, lopen op harde vloeren, stankoverlast, belemmering van het uitzicht.
- Ernst van de overlast: een beetje overlast moet je accepteren. Het hangt ook af van waar je woont. In de stad moet je meer overlast accepteren dan als je op het platteland woont.
- Duur, tijdstip en frequentie van de overlast: langdurige en regelmatige overlast wordt eerder als onrechtmatig beschouwd dan incidentele overlast.
- Schade door overlast: hoe meer schade er door de overlast ontstaat, hoe waarschijnlijker het is dat deze als onrechtmatig wordt beschouwd.
- Acties om overlast te verminderen of te voorkomen: soms doet de persoon die overlast veroorzaakt zijn best om dit te voorkomen. Bijvoorbeeld: een buurman die drums speelt, isoleert zijn woonkamer. In dat geval zal de rechter de resterende overlast minder snel als onrechtmatig bestempelen.
- Hoe wordt de overlast door anderen ervaren: een rechter zal ook kijken hoe andere omwonenden de overlast ervaren en of de overlast al bestond voordat je er kwam wonen.
Hulp nodig?
Burenoverlast en geluidsoverlast kunnen een aanzienlijke impact hebben op je woongenot. Het is belangrijk om te weten welke stappen je kunt nemen om een conflict te voorkomen of op te lossen. Door communicatie, bemiddeling en je te informeren over de juridische mogelijkheden, vergroot je de kans op een oplossing bij burenoverlast.
Heb je hulp nodig bij het aanpakken van burenoverlast? Neem dan contact op met onze juristen. Onze gespecialiseerde juridische experts kunnen je adviseren en ondersteunen bij het oplossen van je burenconflict.