Ziek uit dienst, waar heeft u recht op?
Wat gebeurt er als u ziek uit dienst gaat? Krijgt u dan een uitkering of vergoeding? En hoe zit het met ontslag tijdens ziekte? Waar u recht op heeft hangt af van de situatie. Wij leggen het u graag uit.
Leestijd: 4 minuten
Opzegverbod tijdens ziekte
Als u door ziekte niet kunt werken, geldt voor uw werkgever de eerste twee jaar van uw ziekte een opzegverbod. In die periode kan uw werkgever u dus niet ontslaan. Het opzegverbod kan bovendien met 52 weken worden verlengd, als het UWV oordeelt dat uw werkgever niet heeft voldaan aan de re-integratieverplichtingen (zoals het tijdig inschakelen van een Arbo- of bedrijfsarts). In dat geval moet uw werkgever ook tijdens die extra 52 weken uw loon bij ziekte doorbetalen.
Wanneer mag een arbeidsovereenkomst tijdens ziekte beëindigd?
Er zijn uitzonderingen op dit opzegverbod. In de volgende situaties is het wel mogelijk om een arbeidsovereenkomst tijdens ziekte te eindigen:
Bij een tijdelijk contract is een einddatum afgesproken. De arbeidsovereenkomst eindigt op de afgesproken datum. Ook als u dan arbeidsongeschikt bent. Het opzegverbod geldt dan niet. Let op in de volgende gevallen:
- De re-integratieverplichtingen gelden tot het einde van de arbeidsovereenkomst. U moet de gebruikelijke begeleiding krijgen (zoals begeleiding door een bedrijfsarts).
- Uw werkgever moet bij het UWV melden dat u ziek uit dienst gaat.
- Uw werkgever moet minimaal een maand voor de afloop van het tijdelijk contract schriftelijk laten weten of de arbeidsovereenkomst wordt voortgezet of niet. Doet uw werkgever dit niet of niet op tijd, dan kunt u aanspraak maken op een vergoeding (de zogeheten aanzegvergoeding). Let op: betaalt uw werkgever die vergoeding niet dan moet u binnen twee maanden na afloop van de arbeidsovereenkomst een verzoek indienen bij de rechter. Bent u daar te laat mee, dan vervalt uw aanspraak.
- Uw werkgever moet binnen een maand na afloop van de arbeidsovereenkomst de wettelijke transitievergoeding betalen. Let op: betaalt uw werkgever die vergoeding niet dan moet u binnen drie maanden na afloop van de arbeidsovereenkomst een verzoek indienen bij de rechter. Bent u daar te laat mee, dan vervalt uw aanspraak.
Het opzegverbod bij ziekte geldt niet in de proeftijd. Uw werkgever mag uw arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd dus beëindigen. Ook al bent u ziek. Wel heeft u dan recht op de wettelijke transitievergoeding die is opgebouwd over de periode die u in dienst bent geweest. Uw werkgever moet u ziek uit dienst melden bij het UWV.
Bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd zijn er een aantal situaties waarin het opzegverbod niet geldt:
- Bij een bedrijfssluiting. Het gaat dan om een volledige sluiting van de onderneming. Bij sluiting van alleen de afdeling of het onderdeel waar u werkt, blijft het opzegverbod van kracht. Uw werkgever moet wel eerst toestemming hebben van het UWV, voordat uw arbeidsovereenkomst mag worden opgezegd. U heeft dan recht op de wettelijke transitievergoeding of de gelijkwaardige voorziening die geldt op grond van de cao.
- Als een ontslagaanvraag wegens bedrijfseconomische redenen al ingediend was bij het UWV voordat u zich ziek meldde. Uw werkgever moet wel eerst toestemming hebben van het UWV, voordat uw arbeidsovereenkomst mag worden opgezegd. U heeft dan recht op de wettelijke transitievergoeding of de gelijkwaardige voorziening die geldt op grond van de cao.
- Als uw werkgever aan de rechter heeft gevraagd om uw arbeidsovereenkomst te ontbinden, een zogenaamde 'ontbindingsprocedure'. De rechter toetst of de aangevoerde reden voor ontbinding geen verband houdt met uw arbeidsongeschiktheid. Ontbindt de rechter uw arbeidsovereenkomst, dan heeft u recht op de transitievergoeding als u geen ernstig verwijt treft.
- Bij een ontslag op staande voet.
NB: vraag in de bovengenoemde situaties altijd juridisch advies. Stem tijdens ziekte nooit zo maar in met een beëindiging. Doet u dat wel, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld dat u geen aanspraak kunt maken op een Ziektewetuitkering.
Zelf ontslag nemen
Wanneer u zelf ontslag neemt, kunt u geen aanspraak maken op een Ziektewetuitkering of een WW-uitkering. Ook heeft u geen recht op een transitievergoeding.
Het is mogelijk dat u op zoek moet naar een nieuwe baan, omdat u door uw ziekte niet meer bij de huidige werkgever kunt werken. Er is dan sprake van re-integratie via het tweede spoor: passend werk bij een andere werkgever. In de wet is bepaald dat als u dit passende werk gaat doen, uw arbeidsovereenkomst met uw eigen werkgever in stand blijft. U bent dan dus niet verplicht uw bestaande arbeidsovereenkomst op te zeggen. Er moeten dan afspraken worden gemaakt die u in staat stellen om dit werk bij de andere werkgever uit te voeren, zonder verlies van uw arbeidsovereenkomst.
Ziek uit dienst na afloop opzegverbod
Na afloop van het opzegverbod kan uw arbeidsovereenkomst worden beëindigd als:
- Er geen mogelijkheden zijn om uw eigen werk, aangepast werk of passend werk te doen bij uw werkgever
- Als niet valt te verwachten dat dat binnen zes maanden verandert
Uw werkgever kan dan toestemming vragen aan het UWV om uw arbeidsovereenkomst met u op te zeggen. U heeft dan recht op de wettelijke transitievergoeding. Uw werkgever kan u ook vragen om mee te werken aan een beëindigingsovereenkomst. In dat geval moet in de beëindigingsovereenkomst komen te staan dat de transitievergoeding wordt betaald. U kunt ook aan uw werkgever vragen om mee te werken aan een beëindiging van de arbeidsovereenkomst en de daarbij horende transitievergoeding te betalen. Uw werkgever moet hieraan meewerken.
Eigenrisicodrager bij ziek uit dienst
Een werkgever kan eigenrisicodrager zijn voor de Ziektewet. De beoordeling van het recht op uitkering, de betaling, de controle en de begeleiding bij re-integratie ligt dan bij de werkgever. Dat kan tot gevolg hebben dat na afloop van de arbeidsovereenkomst de ex-werkgever nog steeds verantwoordelijk is voor de re-integratiebegeleiding en voor betaling van de Ziektewetuitkering.
Een werkgever kan ook eigenrisicodrager zijn voor de WIA-uitkering. Het UWV neemt in dat geval de beslissing over de WIA-uitkering en betaalt de uitkering uit. De kosten zijn voor rekening van de werkgever. Ook is de werkgever verantwoordelijk voor de re-integratiebegeleiding.