Verplichtingen werkgever bij ziekte
Uw werkgever is verplicht om u te begeleiden en helpen bij uw re-integratie als u ziek bent. Lees hier welke verplichtingen uw werkgever nog meer heeft.
Leestijd: 1 minuut
Wettelijke verplichtingen
Zowel u als uw werkgever hebben wettelijke verplichtingen als u ziek bent. Samen bent u verantwoordelijk er alles aan te doen om te voorkomen dat u blijvend arbeidsongeschikt wordt.
Uw werkgever is verantwoordelijk voor een goed verloop van het re-integratietraject. Er zijn een aantal verplichtingen voor uw werkgever:
Begeleiding door bedrijfsarts
- Beoordeelt of u arbeidsongeschikt bent
- Maakt een inschatting van de duur en wat nodig is voor uw herstel
- Adviseert over terugkeer in eigen functie of mogelijk (tijdelijk) passend werk
- Adviseert over wat nodig is om het eigen of passend werk uit te kunnen voeren
Bevorderen van werkhervatting
Uw werkgever moet er alles aan doen om u zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Met als uitgangspunt terugkeer in uw eigen functie. Is dit niet mogelijk? Dan moet uw werkgever kijken of er passend werk voor u is. Is dit ook niet mogelijk? Dan moet u geholpen worden bij het vinden van werk bij een andere werkgever, vaak wordt hierbij een re-integratiebureau ingeschakeld.
Bijhouden re-integratieverslag
In een re-integratieverslag houdt uw werkgever het verloop van uw ziekteverzuim bij. In dit verslag staan ook de probleemanalyse van de bedrijfsarts en het plan van aanpak met daarin het doel van de re-integratie. De volgende onderwerpen komen aan bod in het re-integratieverslag.
-
Na 6 weken
De bedrijfsarts stelt een probleemanalyse op -
Na 8 weken
Er wordt een gezamenlijk plan van aanpak gemaakt -
Na 42 weken
Er wordt een melding gemaakt bij het UWV -
Na 1 jaar
Er komt een evaluatiegesprek -
na 90 weken
Eindevaluatie en WIA aanvraag