Loondoorbetaling bij ziekte
Als u langdurig ziek bent, heeft u twee jaar lang recht op loondoorbetaling. Lees hier welke regels er zijn om aanspraak op loondoorbetaling te maken.
Leestijd: 1 minuut
Loondoorbetaling
Als u ziek bent en niet kunt werken heeft u twee jaar recht op loondoorbetaling. In de wet staat dat u recht heeft op 70% van uw loon. Komt uw loon onder het minimumloon uit? Dan heeft u in het eerste jaar dat u ziek bent minstens recht op het minimumloon. Als u meer verdient dan het maximum dagloon heeft u recht op 70% hiervan. In uw arbeidscontract of cao kan staan dat u recht heeft op meer dan 70% loondoorbetaling.
Hoe lang krijgt u doorbetaald als u ziek bent
De eerste twee jaar heeft u recht op loondoorbetaling. Wordt u na uw herstel maar binnen vier weken weer ziek, dan worden de periodes bij elkaar opgeteld.
Uw werkgever is verplicht u te begeleiden bij de re-integratie. Gebeurt dit onvoldoende, dan kan het UWV na 2 jaar ziekte een loonsanctie opleggen. Dan moet uw werkgever maximaal 52 weken langer uw loon betalen gedurende uw ziekte.
Meer weten? Lees hier meer over verplichtingen werkgever bij ziekte.
Wanneer stopt de loonbetaling?
Uw werkgever moet u eerst informeren en waarschuwen voor hij uw loondoorbetaling mag stoppen. Redenen om uw loondoorbetaling te stoppen zijn:
- U belemmert of vertraagt uw herstel
- U werkt niet mee aan re-integratie
- U werkt niet mee aan het opstellen van een plan van aanpak
- U werkt niet mee aan controles door de bedrijfsarts
Werkt u niet mee aan controles van de bedrijfsarts? Dan heeft u pas recht op uitbetaling als de bedrijfsarts of de verzekeringsarts van het UWV heeft vastgesteld dat u ziek bent.
Wat als u twee jaar of langer ziek bent?
Bent u twee jaar of langer ziek? En kunt u niet of slechts gedeeltelijk werken? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een WIA-uitkering. Dit beslist het UWV. Hoe dit in z'n werk gaat leest u in dit artikel over uw recht op een WIA-uitkering.