lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

Wat is ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling waarvan u gebruik kan maken als uw kinderen hebt onder de 8 jaar. Dit verlof biedt u de mogelijkheid om minder uren te werken en geeft u de kans om een betere balans te vinden tussen werk en de zorg voor uw gezin.

Ouderschapsverlof geldt voor ieder kind tot 8 jaar oud en bedraagt maximaal 26 keer de arbeidsduur per week. Stel u werkt 40 uur per week, dan heeft u in totaal recht op 26 x 40 uur verlof. U mag zelf bepalen hoe u het verlof opneemt. Sommige cao’s kennen afwijkende bepalingen met betrekking tot dit verlof.

Aanvragen ouderschapsverlof

Uw aanvraag moet tenminste 2 maanden van te voren schriftelijk worden ingediend. Geef hierin duidelijk aan over welke periode u verlof aanvraagt en om hoeveel uur per week het gaat. Uw werkgever mag het verlof niet weigeren. Wel kan hij of zij, in overleg met u, de invulling wijzigen. Hiervoor moet er sprake van zwaarwegende bedrijfs- en/of dienstbelangen zijn. Dit mag uw werkgever doen tot 4 weken voor het verlof ingaat.

Betaald ouderschapsverlof vanaf augustus 2022

Sinds 2 augustus 2022 is het ouderschapsverlof uitgebreid. De eerste 9 weken van het verlof heeft u recht op een uitkering van het UWV. De hoogte van de uitkering is 70% van uw dagloon. De eerste 9 weken van het ouderschapsverlof dienen te worden opgenomen vóór het kind 1 jaar is.

Na 9 weken heeft u als werknemer nog recht op 17 onbetaalde verlofweken. Deze verlofweken mogen op een later moment worden opgenomen, maar vóór het kind acht jaar is. De uitkering ontvangt u via uw werkgever.

Gevolgen voor uw arbeidscontract

Uw arbeidscontract blijft in stand als u ouderschapsverlof opneemt. Een werkgever mag u niet ontslaan vanwege het opnemen van dit verlof. Wel veranderen er een paar zaken:

  • U gaat minder werken, hierdoor heeft u minder inkomen, vakantiegeld, vakantiedagen, pensioen etc.
  • U houdt uw functie, maar werkt tijdelijk minder.

Wijzigen of intrekken

Alleen met een akkoord van uw werkgever mag u uw ouderschapsverlof wijzigen of intrekken. Bijvoorbeeld als er sprake is van onvoorziene omstandigheden, zoals een echtscheiding of ziekte. Dan moet uw werkgever akkoord gaan en wordt het recht op ouderschapsverlof opgeschort.

Voorbeeldbrief

Gebruik de brief als u een kind heeft dat jonger dan acht jaar is en u (onbetaald) verlof wilt opnemen. Of als uw kind jonger is dan 1 jaar en u negen weken betaald ouderschapsverlof wilt opnemen. Download onze voorbeeldbrief en pas hem aan naar uw situatie.

Vragen over verlof, loon of ontslag?

Ook als je geen verzekering hebt, staan onze juristen voor je klaar. Je ontvangt juridische hulp tegen een vaste en scherpe prijs, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Geen wachttijd, je wordt direct geholpen.