lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1½ minuut

Wat is calamiteitenverlof?

Calamiteitenverlof, ofwel kort verzuimverlof, is het recht dat u heeft wanneer u door een persoonlijke noodsituatie niet kunt werken. Het calamiteitenverlof kunt u opnemen wanneer er sprake is van problemen die onmiddellijk (tijdens werktijd) opgelost moeten worden en is daarmee nadrukkelijk bedoeld voor de eerste opvang van privéproblemen.

Wanneer heeft u recht op calamiteitenverlof?

Heeft u te maken met dringende persoonlijke situaties die niet buiten werktijd opgelost kunnen worden? Denk hierbij aan het ophalen van uw zieke kind op school of het springen van een waterleiding in uw woning. Dan komt u in aanmerking voor calamiteitenverlof. Ook het bijwonen van de bevalling van uw partner of het aangeven van de geboorte op het gemeentehuis valt onder kort verzuimverlof. In de regel gaat het vaak om een paar uur verlof waarin de calamiteit opgelost kan worden. Dit kan ook om een paar dagen gaan, maar dat is geheel afhankelijk van de situatie.

Als u de calamiteit heeft kunnen oplossen, dan is uw verlof voorbij. Heeft u echter na de calamiteit nog meer verlof nodig omdat u bijvoorbeeld nadat uw kind van school is gehaald voor uw kind moet zorgen? Dan kunt u kortdurend zorgverlof of langdurend zorgverlof aanvragen.

Wie betaalt calamiteitenverlof?

Tijdens het calamiteitenverlof betaalt de werkgever uw salaris 100% door. Heeft u na afloop van het calamiteitenverlof nog extra verlof nodig in de vorm van kortdurend zorgverlof? Dan betaalt de werkgever 70% van het salaris door. Het is van belang dat u uw werkgever hiervan op de hoogte stelt. Uw werkgever mag dan ook achteraf vragen of het verlof echt nodig was.
In uw cao kunnen andere afspraken staan. Deze zullen ten voordelen van u zijn en zullen het uitgangspunt zijn voor het opnemen van calamiteitenverlof of kortdurend zorgverlof.

Dekking bij ARAG

Mocht u een discussie hebben over calamiteitenverlof met uw werkgever, dan valt dit meestal onder arbeidsgeschillen. Bent u hiervoor verzekerd, dan valt dit onder de dekking bij ARAG. Een jurist kan advies geven hoe deze discussie aangepakt kan worden. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op met één van onze juristen.

[an error occurred while processing this directive]

Meer over verlof

ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof aanvragen

Wat is ouderschapsverlof precies en hoe moet je dit aanvragen? Wij vertellen alles wat je moet weten!

 
Juridische informatie over kortdurend zorgverlof opnemen

Alle informatie omtrent kortdurend zorgverlof

Als een familielid langdurige zorg behoeft heeft u wettelijk recht op een langdurig zorgverlof. Wat zijn de regels?

 
Juridische informatie over langdurend zorgverlof opnemen

Alle regels voor langdurig zorgverlof

Is er iemand die u voor langere tijd wilt verzorgen? Volgens de WAZO kunt u langdurend zorgverlof opnemen.