lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1½ minuut

Verantwoordelijkheid werkgever

Het klinkt aantrekkelijk om minder te hoeven te betalen voor een werknemer. Maar als de medewerker uit dienst gaat en binnen 4 weken ziek wordt, komt de werkgever voor een vervelende verrassing. Hij is dan namelijk zelf verantwoordelijk voor de Ziektewetuitkering. Met andere woorden, de werkgever neemt eigenlijk de plaats in van het UWV. Dit kan voor de zieke ex-werknemer problemen geven.

Wat is een eigenrisicodrager?

Een eigenrisicodrager is een werkgever die besluit minder werkgeverspremies te betalen en hierdoor zelf verantwoordelijk wordt voor de sociale verzekeringen van zijn werknemers. Dit kan bijvoorbeeld voor de Ziektewet en de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen. De werkgever wordt eigenlijk een plaatsvervangend UWV en moet dan ook zelf alle taken overnemen die normaal gesproken door het UWV worden gedaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn het betalen van de Ziektewetuitkering, toekenningsbeslissingen nemen, maar ook het doen van de ingrijpende Eerstejaars Ziektewet beoordeling.

Waar schuilt het probleem?

De verantwoordelijkheden die op het bordje van de werkgever vallen zijn nogal heftig. Niet elke werkgever is even goed uitgerust voor zulke zware verantwoordelijkheden. Daar komt ook nog eens bij dat deze verantwoordelijkheden vaak haaks staan op het financieel belang van de werkgever. Het is namelijk zo dat hoe korter een werknemer in de ziektewet zit, hoe minder betaald hoeft te worden.

Gelukkig zijn er veel werkgevers die goed met deze verantwoordelijkheden omgaan. Maar wij staan ook verzekerden bij die helaas ondervinden dat er intermediairs worden ingeschakeld die als enig oogmerk hebben hen zo snel mogelijk uit de Ziektewet te krijgen. Mensen die een veel te lage uitkering krijgen of volkomen onterecht weer geschikt worden geacht om te werken. Dit is uiteraard erg vervelend en voor de zieke werknemer vaak een extra belasting die er echt niet bij kan.

Oplossingen?

Wij vinden het belangrijkst dat u er niet alleen voor staat. Wij staan u bij in procedures en analyseren of de wettelijke verplichtingen wel in acht worden genomen. Als nodig zullen wij juridische vervolgstappen namens u ondernemen. Zo kunnen wij er samen voor zorgen dat u in een toch al moeilijke periode niet van de regen in drup belandt!

Heeft u vragen over uw rechten en plichten in een eigenrisicodrager situatie? Neem vooral contact met ons op.

Vragen over verlof, loon of ontslag?

Ook als je geen verzekering hebt, staan onze juristen voor je klaar. Je ontvangt juridische hulp tegen een vaste en scherpe prijs, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Geen wachttijd, je wordt direct geholpen.

Meer over uitkering

Juridische informatie over studeren tijdens ontvangen uitkering

Studeren als u een uitkering ontvangt

Er gelden strenge regels als het gaat om studeren wanneer je een uitkering ontvangt. Informeer uzelf goed voordat u start met het volgen van een studie.

Juridische informatie over voorwaarden ww-uitkering

Wanneer heeft u recht op een WW-uitkering?

Heeft u geen werk? Of bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt, maar krijgt u geen WIA-uitkering? Lees aan welke voorwaarden u moet voldoen.

Hoe werkt een bezwaarprocedure?

Hoe werkt een bezwaarprocedure?

Als u van een bestuursorgaan een beslissing heeft ontvangen waar u het niet mee eens bent, kunt u bezwaar maken. Hoe werkt zo'n proces?