Arbeidsongeschikt?
Dit zijn uw mogelijke rechten op een uitkering
Leestijd: 2 minuten
Bent u twee jaar of langer ziek? En kunt u hierdoor niet of slechts gedeeltelijk werken? Dan heeft u mogelijk recht op een WIA-uitkering. Het UWV beslist of u hiervoor in aanmerking komt.
Beoordeling door UWV
Na twee jaar ziekte beoordeelt UWV of u in aanmerking komt voor een WIA-uitkering. U krijgt hierbij te maken met een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige.
Bepaling percentage ongeschiktheid
De verzekeringsarts onderzoekt welke klachten en beperkingen u heeft. Vervolgens onderzoekt de arbeidsdeskundige welke functies u met die beperkingen nog kunt doen. Tenslotte maakt hij een vergelijking van het loon dat u in theorie met uw beperkingen kunt verdienen en wat u verdiende voordat u ziek werd. Het verschil daartussen wordt uitgedrukt in een percentage. Dat is uw percentage arbeidsongeschiktheid.
Uw percentage arbeidsongeschiktheid is vastgesteld. Welke uitkering krijgt u?
Is uw percentage arbeidsongeschiktheid bekend? Hieronder kunt u lezen op welke uitkering u recht heeft.
-
Minder dan 35% arbeidsongeschikt
Geen arbeidsongeschiktheidsuitkering. U kunt meestal wel een WW-uitkering aanvragen -
Meer dan 35% arbeidsongeschikt
Wel arbeidsongeschiktheidsuitkering. U heeft recht op een WIA-uitkering
WGA-uitkering
De WGA-uitkering krijgt u als u nog mogelijkheden heeft om te werken. Er zijn drie soorten:
-
WGA-loongerelateerde uitkering
Meestal krijgt u eerst een WGA-loongerelateerde uitkering. De duur daarvan is afhankelijk van uw arbeidsverleden. Deze uitkering is ongeveer 70% van het laatstverdiende loon voordat u ziek werd. Daarna gaat u over naar de WGA-loonaanvullingsuitkering of de WGA-vervolguitkering. -
WGA-loonaanvullingsuitkering
De WGA-loonaanvullingsuitkering is ongeveer 70% van uw laatstverdiende loon. Deze uitkering krijgt u, als 80% tot 100% arbeidsongeschikt bent, maar mogelijk (in de toekomst) nog wel kunt werken. Of als u 35% tot 80% arbeidsongeschikt bent en voldoende werkt. U werkt voldoende als u tenminste 50% van uw restverdiencapaciteit verdient. De restverdiencapaciteit is het loon dat u volgens de arbeidsdeskundige van het UWV met uw beperkingen nog kunt verdienen. -
WGA-vervolguitkering
Als u niet of onvoldoende werkt, krijgt u een WGA-vervolguitkering. Deze is gebaseerd op een percentage van het minimumloon.
IVA-uitkering
Als u geen mogelijkheden meer heeft om te werken, dan krijgt u een IVA-uitkering. Dit betekent dat u 80 tot 100% arbeidsongeschikt bent. En de verwachting is dat u ook in de toekomst niet kunt werken. De IVA-uitkering is ongeveer 75% van uw laatstverdiende loon.
Herbeoordeling door UWV
Het UWV mag u altijd oproepen voor een herbeoordeling van uw arbeidsongeschiktheids-
percentage. U moet dan weer op het spreekuur komen van de verzekeringsarts. De arbeidsdeskundige beoordeelt dan opnieuw uw arbeidsmogelijkheden. Dit kan tot gevolg hebben dat uw arbeidsongeschiktheidspercentage wordt aangepast. Tegen die beslissing kunt u bezwaar indienen. Zolang u niet wordt opgeroepen voor een herbeoordeling kan het vastgestelde arbeidsongeschiktheidspercentage niet gewijzigd worden.
Bezwaar maken tegen UWV. Wij helpen u!
Bent u het niet eens met de beslissingen van het UWV? Bijvoorbeeld over de toegekende uitkering of het percentage arbeidsongeschiktheid? Dan kunnen onze juristen u helpen om een succesvol bezwaar in te dienen. Hoe dit in z’n werk gaat leggen we u uit in onderstaande video.
Heeft u nog vragen over uw uitkering? Neem dan contact op met onze gespecialiseerde juristen.