lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst (vso) wordt opgemaakt als jij en je werkgever besluiten je arbeidscontract te beëindigen. In een vaststellingsovereenkomst staat beschreven wat de afspraken zijn rondom ontslag met wederzijds goedvinden. Bijvoorbeeld over de reden van het ontslag, de opzegtermijn en het uitbetalen van vakantiegeld. Met het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst ga je akkoord met jouw ontslag.

Hoe werkt ontslag via een vaststellingsovereenkomst?

Alle afspraken die je maakt met je werkgever over jouw ontslag worden schriftelijk vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Er is dan dus geen sprake van een eenzijdige opzegging van jouw arbeidscontract door je werkgever, maar van een ontslag met wederzijds goedvinden.

Een vaststellingsovereenkomst biedt zowel voor jou als je werkgever voordelen. Voor je werkgever is het goedkoper en sneller om een vaststellingsovereenkomst op te stellen dan een ontslagvergunning aan te vragen bij het UWV, of via de kantonrechter. Voor jou als werknemer is het interessant omdat je kan onderhandelen over de inhoud, relatief snel weet waar je aan toe bent en vaak profiteert van een hogere ontslagvergoeding.

Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst?

In de vaststellingsovereenkomst staan de afspraken die met wederzijds goedvinden zijn gemaakt. Je vindt onderstaande punten (mogelijk) terug in de vaststellingsovereenkomst:

  • Naam en adres werkgever
  • Beëindiging op initiatief van de werkgever
  • Reden van beëindiging
  • Dat er geen sprake is van een dringende reden voor de beëindiging
  • Datum van beëindiging, met inachtneming van de opzegtermijn
  • Hoogte van eventueel te betalen vergoeding door de werkgever
  • Eindafrekening: vakantiegeld
  • Uitbetaling openstaande vakantiedagen, eventuele bonussen etc
  • Eventuele vrijstelling van werk
  • Opheffing concurrentiebeding
  • Verval van studiekosten
  • Positief getuigschrift
  • Inleveren bedrijfseigendommen
  • Finale kwijting

Ben ik verplicht om een vaststellingsovereenkomst te accepteren?

Een vaststellingsovereenkomst hoef je niet te accepteren. Je werkgever mag je hier ook niet toe verplichten. Beide partijen moeten het volledig eens zijn met de afspraken die erin staan.

Het kan echter wel een oplossing zijn in bepaalde gevallen. Bijvoorbeeld als de arbeidsrelatie verstoord is geraakt. Of als je het niet eens bent met je werkgever over de manier waarop je jouw werk moet doen. Geldt dat ook voor jou? Dan is het van belang dat in de vaststellingsovereenkomst goede afspraken worden gemaakt over de voorwaarden van de beëindiging.

Heb ik na ondertekening van een vaststellingsovereenkomst recht op een WW-uitkering?

Als je instemt met een vaststellingsovereenkomst, heeft dat geen gevolgen voor het aanvragen van een WW-uitkering. Daarbij gelden wel een aantal voorwaarden:

  • Je werkgever heeft het initiatief tot beëindiging genomen
  • Je bent niet ziek
  • Er is geen dringende reden voor ontslag (ook wel ontslag op staande voet genoemd)
  • Er is rekening gehouden met de voor de werkgever geldende opzegtermijn

Is het verstandig akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst als ik ziek ben?

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je werkgever jou een vaststellingsovereenkomst aanbiedt, terwijl je ziek bent. Over het algemeen is het echter niet verstandig om hiermee akkoord te gaan tijdens de eerste 104 weken van je ziekte. Heeft het UWV een loonsanctie opgelegd, dan mag je ook in die aansluitende periode van 52 weken niet instemmen met een beëindiging. Je werkgever is namelijk wettelijk verplicht om dan jouw salaris door te betalen.

Indien je in dat geval toch meewerkt aan de beëindiging van jouw dienstverband, zal je geen Ziektewet-uitkering kunnen krijgen, omdat je dan verwijtbaar werkloos bent. Een WW-uitkering zal waarschijnlijk ook lastig worden, aangezien je deze alleen krijgt indien je volledig beschikbaar bent om werkzaamheden te verrichten.

Weet je zeker dat je weer bent hersteld wanneer je uit dienst gaat, dan kun je waarschijnlijk gewoon instemmen met een vaststellingsovereenkomst. Is er een loonsanctie opgelegd, dan moet die eerst zijn ingetrokken door UWV voordat je kunt instemmen. Het is wel verstandig om hierover eerst te overleggen met de bedrijfsarts. Daarnaast raden wij aan om juridisch advies in te winnen, om te bekijken wat in je situatie de beste oplossing is.

Juridische hulp nodig?

Heb je een vaststellingsovereenkomst ontvangen van je werkgever? Neem dan contact met ons op, zodat we samen kunnen bekijken wat in jouw geval de beste aanpak en het maximaal te behalen resultaat is. Niet verzekerd, maar wel op zoek naar juridische hulp? Onze juristen staan voor je klaar met rechtshulp on demand en helpen je graag verder.

Niet verzekerd? Wel hulp!

ARAG helpt je met rechtshulp on demand.

✓ Binnen 24 uur juridische hulp
✓ Tegen een vast, scherp tarief
✓ Geen verzekering of abonnement nodig

Veelgestelde vragen:

 

Heb ik recht op bedenktijd nadat ik heb getekend?

Het kan gebeuren dat je een vaststellingsovereenkomst hebt getekend, maar dat je achteraf spijt krijgt. Je voelde je bijvoorbeeld onder druk gezet om te tekenen. Gelukkig heb je gedurende 14 dagen na het sluiten van de overeenkomst het recht om de gemaakte afspraken ongedaan te maken.

Dit moet je binnen 14 dagen schriftelijk laten weten aan je werkgever. Staat er geen termijn in de vaststellingsovereenkomst? Dan heb je 21 dagen bedenktijd.

Waar vind ik een vaststellingsovereenkomst voorbeeld?

Als je met je werkgever overeengekomen bent dat je in onderling overleg afscheid neemt, zal je werkgever je een concept vaststellingsovereenkomst voorleggen.

Meestal gebruikt de werkgever daarvoor een voorbeeld vaststellingsovereenkomst, maar die hoeft in jouw situatie niet helemaal passend te zijn. Er kunnen ook zaken missen in de voorbeeld vaststellingsovereenkomst, zaken die voor jou nu juist wel van belang zijn. Wat gebeurt er met je concurrentiebeding of studiekosten bijvoorbeeld. Of welke punten moeten worden toegevoegd of welke punten zijn juist nadelig voor jou en zouden uit de overeenkomst gehaald moeten worden.

Laat daarom de vaststellingsovereenkomst die je hebt ontvangen altijd juridisch controleren. Wij kunnen je daarbij helpen.

Heb ik recht op een transitievergoeding?

Bij ontslag met wederzijds goedvinden heb je niet automatisch recht op een transitievergoeding. Ook al vormt deze vergoeding in de praktijk wel vaak de ondergrens. Omdat het gaat om een gezamenlijke regeling, onderhandelen je zelf over een eventuele financiële ontslagvergoeding.

Je hebt alleen recht op de transitievergoeding als je werkgever besluit je te ontslaan of je arbeidsovereenkomst niet te verlengen. Dit geldt ook wanneer je werkgever je ontslaat in je proeftijd of als je zelf ontslag neemt omdat er sprake van ernstig verwijtbaar handelen van je werkgever.