lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Ontslag bij reorganisatie

Als je te maken krijgt met een reorganisatie dan komt er veel op je af. Je zult ook veel vragen hebben. In deze Q&A beantwoorden we de meestgestelde vragen rondom reorganisatie en ontslag.

Wat is een reorganisatie?

Bij een reorganisatie vindt er binnen een bedrijf een herindeling of herstructurering plaats. Het bedrijf verandert. Een gevolg kan zijn dat daardoor ook een of meerdere arbeidsplaatsen vervallen.

Wat zijn bedrijfseconomische redenen?

Zomaar reorganiseren kan niet. Er moet dan sprake zijn van bedrijfseconomische redenen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een werkgever reorganiseert. Gedacht kan worden aan bijvoorbeeld: tegenvallende bedrijfsresultaten, werkvermindering, veranderingen in de markt, technologische veranderingen of het stoppen van de onderneming. Al deze situaties hebben één gemeenschappelijke deler: de onderneming verwacht met de reorganisatie de (financiële) situatie te verbeteren.

Wat zijn de voorwaarden voor bedrijfseconomisch ontslag?

Betekent de reorganisatie jouw ontslag? Dan moet er niet alleen sprake zijn van bedrijfseconomische redenen. Er zijn ook andere voorwaarden waaraan voldaan moet zijn. Namelijk dat de betreffende arbeidsplaats structureel vervalt, het afspiegelingsbeginsel wordt toegepast en er geen mogelijkheid is tot herplaatsing. Hieronder een uitleg van deze termen:

Structureel verval arbeidsplaats
Een tekort aan werk voor een korte periode zou door een werkgever gezien kunnen worden als een reden het personeelsbestand in te krimpen. Er is immers geen werk beschikbaar. Maar dat is juridisch niet mogelijk. Pas als je functie voor tenminste 26 weken vervalt is er sprake van structureel verval van een arbeidsplaats. Hiermee wordt voorkomen dat niet bij elke (tijdelijke) dip ontslag hoeft te volgen. Is er sprake van structureel verval van de arbeidsplaats dan moet je werkgever schriftelijk kunnen aantonen dat de functie voor tenminste 26 weken vervalt, anders is ontslag niet mogelijk.

Afspiegelingsbeginsel
Een belangrijk vereiste voor ontslag wegens bedrijfseconomische redenen is de toepassing van het afspiegelingsbeginsel. Je werkgever kan niet zomaar bepalen welke werknemers voor ontslag worden voorgedragen. De volgorde van voor ontslag in aanmerking komende werknemers wordt bepaald door het wettelijke afspiegelingsbeginsel. Kort gezegd komt dit erop neer dat werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd pas mogen worden ontslagen als werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zijn ontslagen. Daarna wordt aan de hand van de leeftijd van de werknemer en de lengte van het dienstverband bepaald welke werknemer voor ontslag wordt voorgedragen. Daarbij geldt het principe van ‘last in, first out’. Wel wordt er een eerlijke verdeling gemaakt tussen oudere en jongere werknemers, zodat niet alleen jonge werknemers worden ontslagen.

Herplaatsing
Tot slot dient herplaatsing in een passende functie niet mogelijk te zijn. Vaak is het zo dat bij een reorganisatie niet alleen arbeidsplaatsen vervallen, maar er ook nieuwe ontstaan. Onder bepaalde voorwaarden kan de functie worden toegewezen aan de werknemer. Ontslag is dan niet meer nodig.

Mijn werkgever past het afspiegelingsbeginsel onjuist toe. Wat kan ik doen?

Je wordt ontslagen terwijl je langer in dienst bent dan een collega, uit dezelfde leeftijdsgroep, die niet ontslagen wordt. je vermoedt daarom dat het afspiegelingsbeginsel onjuist wordt toegepast. Allereerst kun je proberen om hierover in gesprek te gaan met je werkgever. Zie je hier tegenop? Dan kan ARAG je belangen behartigen en namens jou het woord voeren met het doel om je baan te behouden.

Wat is een passende functie?

Een passende functie is een functie die past bij de capaciteiten, kennis en ervaring van de voor ontslag voorgedragen werknemer. Deze functie dient vacant te zijn, dan wel binnen een redelijke termijn vacant te worden. Ook functies die bezet worden door een tijdelijke werknemer kunnen als passende functie worden gezien. Deze werknemer moet plaats maken voor een werknemer met een vast contract.

Ik krijg een functie aangeboden, maar deze wil ik niet. Wat zijn de consequenties?

Als je werkgever je een passende functie aanbiedt, dan ben je niet verplicht deze te accepteren. Dit kan echter wel verregaande gevolgen hebben. Zo zul je het recht op een transitievergoeding verliezen en ook geen recht op een WW-uitkering meer hebben. Dit verschilt per situatie en daarom is rechtsbijstand aan te raden.

Er is een passende functie beschikbaar maar ik krijg deze niet aangeboden. Wat kan ik doen?

Ga allereerst het gesprek aan met je werkgever hierover. Licht toe waarom de functie volgens jou passend is en vraag werkgever hierop te reageren. Kom je er niet uit? Dan kan ARAG je hierin bijstaan.

Wat is de transitievergoeding en hoe hoog is deze?

De transitievergoeding is een ontslagvergoeding bij gedwongen ontslag. Bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen bestaat hierop meestal recht. De hoogte van de transitievergoeding is gelijk aan 1/3 van het bruto maandsalaris per dienstjaar. De maximale transitievergoeding is € 98.000,- (in 2025). Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd. Bij een hoger jaarsalaris dan het genoemde maximum geldt het jaarsalaris als maximale vergoeding.

En de kantonrechtersformule dan? Wat is dat?

Vóór 1 juli 2015 werd de ontslagvergoeding vaak bepaald aan de hand van de zogeheten kantonrechtsformule. De kantonrechtersformule is vervangen door de transitievergoeding en wordt daarom niet meer gehanteerd.

Mijn werkgever wil mijn urenaantal verminderen. Mag dat?

Soms is het voor de werkgever beter als je minder uren gaat werken. Dit wordt deeltijdontslag genoemd. Deeltijdontslag is in Nederland alleen in zeer bijzondere gevallen toegestaan. Hiervan is niet snel sprake. Partijen kunnen natuurlijk overeenkomen dat het urenaantal wordt verkleind.

Hoe werkt een ontslagprocedure?

Ontslag wegens bedrijfseconomische moet bij UWV worden aangevraagd door de werkgever. UWV toetst of aan alle voorwaarden is voldaan en neemt daarna een beslissing. Je krijgt de mogelijkheid om verweer te voeren.

Ik heb een vaststellingsovereenkomst ontvangen. Wat is dat en wat moet ik doen?

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst waarmee partijen besluiten de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen. Partijen bepalen in onderling overleg onder welke voorwaarden het ontslag zal plaatsvinden. Vaak wordt in dat kader gesproken over een ontslagvergoeding. ARAG kan de onderhandelingen hierover voor je voeren.

Belangrijke tip!

Teken niets zonder juridisch advies te hebben ingewonnen en laat je niet onder druk zetten. Je hebt het recht op een redelijke beslistermijn en rechtsbijstand. Bovendien kun je nooit verplicht worden mee te werken aan ontslag. Het is ontslag met wederzijds goedvinden.