lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 4 minuten

Uit onderzoek door ARAG lijkt dat 1 op de 10 werknemers zwangerschapsdiscriminatie heeft ervaren. En bijna een kwart van de Nederlanders is bang voor maatregelen als zij dit melden bij hun werkgever. Ook denkt 40% van de Nederlanders dat werkgevers liever geen zwangere sollicitanten aannemen. Deze zorgwekkende cijfers benadrukken het belang van bewustzijn van je rechten tijdens sollicitaties en op de werkvloer om zwangerschapsdiscriminatie tegen te gaan.

In dit artikel leggen we uit wat je rechten zijn, hoe je jezelf kunt beschermen en welke stappen je kunt ondernemen bij zwangerschapsdiscriminatie.

Zwangerschapsdiscriminatie bij een sollicitatie

Zwangerschapsdiscriminatie bij een sollicitatie kan verschillende vormen aannemen, zoals het afwijzen van een sollicitant vanwege zwangerschap, het stellen van ongepaste vragen over gezinsplanning, of het negeren van een sollicitatie vanwege vooroordelen over zwangere werknemers. Het is essentieel om te weten dat dit in strijd met de wet is en dat je recht hebt op gelijke behandeling tijdens het sollicitatieproces, ongeacht je zwangerschapsstatus of kinderwens.

Wat zijn je rechten?

Recht op gelijke behandeling
Je mag niet worden benadeeld vanwege je zwangerschapsstatus of kinderwens. Werkgevers mogen geen beslissingen nemen over werving, zoals het niet selecteren voor een functie, puur vanwege zwangerschap of de mogelijkheid ervan.
Recht op een eerlijk sollicitatieproces
Als sollicitant heb je recht op een eerlijk sollicitatieproces. Dit betekent dat je niet anders mag worden behandeld of benadeeld mag worden vanwege je zwangerschap of kinderwens.

Wat kun je doen?

Als je vermoedt dat je het slachtoffer bent geworden van zwangerschapsdiscriminatie tijdens het sollicitatieproces, kun je deze stappen nemen:

  • Stap 1: Bewaar bewijs

    Bewaar alle relevante documentatie, zoals e-mails, sollicitatieformulieren, notities van sollicitatiegesprekken, de gegevens (naam, functie) van de bij de sollicitatieprocedure betrokken personen en eventuele andere communicatie met de werkgever.
  • Stap 2: Overweeg om een klacht in te dienen

    Als je vermoedt dat je bent gediscrimineerd tijdens het sollicitatieproces, kun je overwegen een klacht in te dienen bij het College voor de Rechten van de Mens.
  • Stap 3: Zoek juridisch advies

    Als je serieus overweegt actie te ondernemen tegen zwangerschapsdiscriminatie bij je sollicitatie, is het goed om juridisch advies in te winnen. Wij kunnen je informeren over je rechten en het nemen van de juiste juridisch stappen.

Zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer

Zwangerschapsdiscriminatie op het werk kan zich op diverse manieren uiten, zoals het weigeren van verlof, beperkte groeikansen, negatieve beoordelingen, het niet bieden van aanpassingen op het werk, en zelfs ontslag. Dit is in strijd met de wet. Het is daarom goed om op de hoogte te zijn van je rechten, om zwangerschapsdiscriminatie tegen te gaan.

Wat zijn je rechten?

Recht op gelijke behandeling
Als zwangere werknemer heb je recht op dezelfde behandeling als niet-zwangere werknemers in vergelijkbare omstandigheden. Je mag niet worden benadeeld bij salarisverhogingen of andere arbeidsvoorwaarden vanwege je zwangerschap, maar ook niet vanwege je afwezigheid vanwege zwangerschaps- en bevallingsverlof.
Recht op gelijke beloning
Als zwangere werknemer heb je recht op gelijke beloning en dezelfde voordelen als andere werknemers in vergelijkbare posities. Dit omvat zaken als salaris, bonussen en gebruik van leaseauto. Is je bonus afhankelijk van de arbeidsprestatie? Dan kan het zijn dat je daar geen recht op hebt tijdens het zwangerschaps- en bevallingsverlof, of tijdens ziekte vanwege zwangerschap en/of de bevalling.
Recht op zwangerschapsverlof
Je hebt recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Na je verlof heb je recht op terugkeer naar je oude positie of een vergelijkbare positie zoals vastgelegd in de cao.
Recht op privacy
Werkgevers zijn over het algemeen verplicht om de medische privacy van werknemers te respecteren, inclusief informatie over zwangerschap en gerelateerde medische aandoeningen.
Recht op aanpassingen op het werk
Werkgevers zijn verplicht om redelijke aanpassingen te doen op de werkplek om jou als zwangere werknemer in staat te stellen je werk veilig en gezond uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat bepaalde taken worden aangepast, dat extra pauzes worden toegestaan of dat er een tijdelijke overplaatsing naar lichter werk wordt geregeld.
Recht op bescherming tegen ontslag
Je werkgever mag je niet ontslaan vanwege je zwangerschap of het moederschap. Dit verbod geldt niet alleen tijdens zwangerschapsverlof en bevallingsverlof, maar ook tijdens eventuele ziekteperiodes als gevolg van de zwangerschap, en tot zes weken na herstel. Je werkgever mag je zwangerschap ook geen rol laten spelen bij de beslissing over de verlenging van je arbeidsovereenkomst. Ook mag zwangerschap geen reden zijn om je arbeidsovereenkomst in de proeftijd op te zeggen.

Let op: ben je ontslagen en vermoed je een verband met je zwangerschap? Handel dan snel omdat een eventuele procedure bij de rechter moet zijn ingesteld binnen twee maanden na het einde van je arbeidsovereenkomst.

Wat kun je doen bij zwangerschapsdiscriminatie op de werkvloer?

Als je als zwangere werknemer wordt gediscrimineerd vanwege je zwangerschap, zijn er verschillende stappen die je kan nemen om dit aan te pakken:

  • Stap 1: Praat erover met je werkgever

    Soms kan een probleem worden opgelost door gewoon met je werkgever te praten en te laten weten dat je je gediscrimineerd voelt vanwege je zwangerschap of kinderwens.
  • Stap 2: Raadpleeg een vakbond of zoek juridisch advies

    Als praten met je werkgever niet helpt, kun je contact opnemen met een vakbond. Of neem contact met ons op voor een juridische ondersteuning en advies.
  • Stap 3: Dien een klacht in

    Heeft je werkgever een interne klachtenprocedure dan kun je je klacht daar melden. Voelt het niet veilig om een melding te maken van zwangerschapsdiscriminatie, neem dan contact op met een vertrouwenspersoon. Zij kunnen je begeleiden bij het volgen van de interne procedures voor klachten en kunnen mogelijk een oplossing bieden. Is er geen interne klachtenprocedure, dan kun je overwegen om een klacht in te dienen bij het College voor de Rechten van de Mens.
  • Stap 4: Overweeg juridische stappen

    Als alle andere bovenstaande stappen niks hebben opgeleverd, kun je overwegen juridische stappen te ondernemen. Wij kunnen je informeren over je rechten en het nemen van de juiste juridische stappen.
  • Stap 5: Let op de vervaltermijn

    Vermoed je dat je bent benadeeld bij de beëindiging van je arbeidsovereenkomst? Let dan op dat een procedure bij de rechter moet zijn ingesteld binnen twee maanden na het eind van de arbeidsovereenkomst. Zoek dan zo snel mogelijk juridisch advies.

Juridische hulp nodig?

Ben je slachtoffer geworden van zwangerschapsdiscriminatie? Of vermoed je dit? Neem dan contact met ons op voor juridisch advies en ondersteuning.

Geen verzekering, en wel hulp nodig? Bekijk dan onze rechtshulp on demand oplossingen.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.