Wijziging werkzaamheden en werktijden
Er vindt een wijziging plaats in je werkzaamheden en werktijden. Mag dat zomaar? Wat als je bezwaar wilt maken? Je leest het hier.
Leestijd: 2 minuten
Dagelijkse werkzaamheden
In geval van bedrijfsorganisatorische problemen zoals uitval van personeel, proberen werkgevers met allerlei maatregelen om het bedrijf draaiende te houden. Je moet bijvoorbeeld ander werk doen dan je gewend bent of je werkt op andere tijden. Mag je werkgever dit van je vragen?
Werkzaamheden en werktijden in arbeidsovereenkomst
Als eerste is het belangrijk om te kijken wat jij en je werkgever hebben afgesproken in je arbeidsovereenkomst. Heb je vaste werktijden? Of worden die volgens de arbeidsovereenkomst na overleg door je werkgever vastgesteld? Misschien lees je ook dat je werkgever je voor andere werkzaamheden in mag zetten ‘indien het bedrijfsbelang dit noodzakelijk acht’. Dit kan gelden indien er sprake is van een tijdelijk personeelstekort door bijvoorbeeld ziekte.
Je kunt je werkgever vragen om met je persoonlijke omstandigheden rekening te houden. Misschien is het andere werk fysiek te zwaar voor je. Of je moet ineens werken op tijden waarop je geen kinderopvang hebt. Zoek samen met je werkgever naar een oplossing.
Arbeidsvoorwaarden wijzigen
Vaste werktijden en je functie (werkzaamheden) binnen het bedrijf, zijn arbeidsvoorwaarden die je werkgever niet zomaar mag wijzigen. Hij of zij moet hiervoor een ‘zwaarwegend belang’ hebben. Bijvoorbeeld als het bedrijf in financiële nood is. Het belang van je werkgever staat tegenover je belang als werknemer over andere werktijden of werk.
Flexibel in werkzaamheden
In een situatie die leidt tot organisatorische problemen, zoals een plotseling personeelstekort of een onvoorziene tijdelijke wijziging van het werkaanbod, mag je werkgever je vragen om wat flexibeler te zijn. Het wordt als ‘redelijk’ gezien dat je in deze tijd (tijdelijk) andere werkzaamheden doet als je je eigen werk niet meer kunt doen of elders nodig bent. Je werkgever heeft dan een zwaarwegend belang. Het moet voor jou alleen wel mogelijk zijn om het werk te doen, in een veilige omgeving. Daar moet je werkgever voor zorgen. Je moet bijvoorbeeld uitleg krijgen over de werkzaamheden en de eventuele risico’s die je loopt.
Werktijden wijzigen
De regels rond je nieuwe werkzaamheden gelden ook voor je werktijden. Probeer je flexibel op te stellen. Je werkgever kan, in overleg met jou, dus je werktijden aanpassen aan de omstandigheden, als hiervoor een zwaarwegend belang aanwezig is.
Overleg met je werkgever
Ik adviseer je om altijd met je werkgever te overleggen over je werktijden en werkzaamheden. Heb je bezwaren? Bespreek die dan samen. Je kunt de bedrijfsarts inschakelen als je vindt dat het werk fysiek te zwaar voor je is. Is het lastig kinderopvang te vinden tijdens de nieuwe werktijden? Vraag dan om extra tijd om dit te kunnen regelen. Een arbeidsconflict is het laatste waar je als werknemer op zit te wachten.
Linda Corvers
Ik streef ernaar om voor cliënten juridisch het maximale uit de zaak te halen én hen met vertrouwen naar de toekomst te laten kijken.