lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

In verschillende sectoren kun je werken op basis van een nulurencontract, oproepcontract of oproepovereenkomst. Dit komt vaak voor bij vakantiebanen of bijbaantjes. Wat houdt zo’n nulurencontract in? En wat zijn je rechten daarbij? In dit artikel geven we antwoord op de belangrijkste vragen.

Wat is een nulurencontract?

Een nulurencontract of een min-max contract is een oproepovereenkomst (oproepcontract). Op grond van de wet is er sprake van een oproepovereenkomst als er:

  • Geen afspraken zijn gemaakt over het aantal te werken uren per tijdseenheid (dag/week/maand) van ten hoogste een maand
  • Geen afspraken zijn gemaakt over het aantal te werken uren per jaar waarbij het loon gelijkmatig over het jaar wordt uitbetaald

Spreek je een aantal uren per jaar af en betaalt de werkgever maandelijks alleen de gewerkte uren uit? Dan is er sprake van een oproepovereenkomst.

Wat is het verschil tussen een nulurencontract en andere oproepovereenkomsten?

Een nulurencontract is een oproepovereenkomst waarin geen afspraken staan over het aantal uren werk dat je werkgever biedt. Een min/max-contract is een oproepovereenkomst waarbij er een minimum en/of maximum aantal te werken uren afgesproken. Je werkgever moet je dan in ieder geval het afgesproken aantal minimum uren laten werken. Gebeurt dat niet dan heb je recht op loon over deze niet gewerkte uren.

Hoe zit het met mijn recht op loon bij een nulurencontract?

Bij een nulurencontract heb je recht op loon over de uren die je hebt gewerkt. In een nulurencontract staan geen afspraken over het aantal uren, wel moet je werkgever per oproep minimaal 3 uur werk aanbieden. Word je opgeroepen voor minder uren? Dan heb je toch recht op loon over 3 uur.

Die laatste regel geldt ook bij andere oproepcontracten, of als je een arbeidsovereenkomst hebt voor minder dan 15 uur per week waarin de werktijden niet zijn vastgelegd.

Heb ik met een nulurencontract recht op vakantiedagen en vakantiegeld?

Bij een nulurencontract en andere oproepovereenkomsten heb je recht op vakantiegeld (minimaal 8% van je bruto loon). Dit kan jaarlijks, maar ook maandelijks uitbetaald worden.

Ook bouw je vakantie-uren op. Je hebt net zoals alle werknemers jaarlijks recht op 4 keer het aantal uren dat je per week werkt. Omdat je bij een nulurencontract geen vast aantal werkuren per week werkt, gaat je werkgever vaak uit van het gemiddelde aantal gewerkte uren.

Bij nulurencontracten komt het ook voor dat je werkgever een all-in loon betaalt. Het vakantiegeld en de waarde van de opgebouwde vakantiedagen zijn dan onderdeel van het uurloon. In dat geval moet je werkgever in elk geval duidelijk omschrijven welk deel betrekking heeft op het loon, welk deel op het vakantiegeld en welk deel op de opgebouwde vakantiedagen.

Hoe lang van tevoren moet mijn werkgever mij oproepen om te komen werken?

Je werkgever moet minimaal vier dagen van tevoren de werktijden doorgeven. Dit mag schriftelijk of elektronisch. Doet de werkgever dit niet? Dan ben je als werknemer niet verplicht om gehoor te geven aan de oproep. Geldt een cao? Dan kan daarin een kortere termijn van bijvoorbeeld minimaal één dag zijn opgenomen.

Wat zijn mijn rechten als mijn werkgever de oproep wijzigt of intrekt?

Als je werkgever binnen vier dagen voor aanvang van het werk de oproep intrekt of wijzigt, dan moet hij minimaal het loon betalen dat volgens de eerste oproep had moeten worden betaald. De intrekking of wijziging moet schriftelijk of elektronisch verstuurd worden. Geldt een cao? Dan kan daarin een kortere termijn van minimaal één dag zijn opgenomen.

Opzeggen nulurencontract

Bij een nulurencontract heb je een opzegtermijn van 4 dagen. Staat in de cao dat je op een termijn korter dan vier dagen kunt worden opgeroepen, dan geldt die kortere termijn als jouw opzegtermijn. Zegt je werkgever het contract op? Dan moet hij zich houden aan de wettelijke opzegtermijn voor werkgevers. Hoe lang dat precies is, hangt ervan af hoe lang je in dienst bent geweest. Je hebt ook recht op een transitievergoeding. Die bereken je op basis van je gemiddelde loon over de afgelopen 12 maanden.

Nulurencontract bij ziekte

Heb je een oproep voor werk maar kun je niet werken omdat je ziek bent? Dan heb je recht op loon over de uren die je zou werken als je niet ziek was. Let op: als je werkgever de oproep minimaal 4 dagen van tevoren intrekt, heb je geen recht om doorbetaald te worden. Geldt een cao? Dan kan daarin een kortere termijn van minimaal één dag zijn opgenomen.

Na een jaar: aanbod vaste uren

Heb je 12 maanden gewerkt onder een nulurencontract? Dan moet je werkgever jou binnen een maand een schriftelijk of elektronisch aanbod doen voor een arbeidsovereenkomst voor een aantal uren dat gelijk aan het gemiddelde aantal uren dat je de voorgaande 12 maanden hebt gewerkt. Doet je werkgever dit niet, dan kan je toch aanspraak maken op het loon op basis van het gemiddelde gewerkte uren in de voorafgaande 12 maanden. Je hebt op ten minste een maand tijd om het aanbod te aanvaarden. Als je het aanbod aanvaardt, komt er een eind aan het nulurencontract en krijg je een vaste arbeidsomvang.

Na drie maanden: vermoeden omvang

Werk je minimaal 3 maanden onder een nulurencontract en werk je met enige regelmaat? Dan kan het vermoeden ontstaan dat je in dienst bent voor het gemiddelde aantal uren dat je in de drie voorafgaande maanden hebt gewerkt. Als werknemer kun je dan aanspraak maken op werk voor dit gemiddeld aantal uren, tenzij je werkgever kan aantonen dat hij voor die uren geen structureel werk voor je heeft. Gaat het bijvoorbeeld om een korte piekperiode, dan geldt dit recht niet.

Hopelijk ben je geholpen met deze informatie. Meer praktische informatie en tips over werk en inkomen vind je hier.

Niet verzekerd? Wel hulp!

Ook als je niet verzekerd bent, staan onze juristen voor je klaar. Maak gebruik van onze rechtshulp on demand oplossingen als je geen rechtsbijstandverzekering hebt.

Meer over arbeidsovereenkomst

Regels uitzendovereenkomst

Werken als uitzendkracht

 

Werkt u als uitzendkracht? Dan hebt u een uitzendovereenkomst. Wat houdt dit precies in?

Tijdelijk arbeidscontract

 

Wat zijn de regels voor contracten wanneer u een tijdelijke functie betrekt bij een bedrijf?

geldig vaststellen proeftijd

Welke regels gelden er bij een proeftijd?

 

Welke regels gelden er bij het geldig vaststellen van een proeftijd? Bekijk het hier.