lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

Laat de bouw of verbouwing van je woning zonder problemen verlopen met deze tips.

  • Maak duidelijke afspraken met de aannemer

    Al is de relatie met je aannemer nog zo goed, zet de afspraken die je samen maakt op papier. Zo weet iedereen waar hij aan toe is. En heb je minder kans op discussie achteraf over bijvoorbeeld meerwerk. Stel je loopt met de aannemer over de bouwplaats en je spreekt af dat hij een extra sleuf maakt in de muur voor de tv kabels. Schrijf dan de afspraak op en stuur dit naar de aannemer, beschrijf het werk kort en de afgesproken prijs ervoor. Of stuur een e-mail. Vraag de aannemer om dit te bevestigen, zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Zet een voorbehoud van financiering in de overeenkomst

    De meeste mensen moeten geld lenen voor de bouw van een huis. Ze nemen daarvoor een hypotheek van de bank. Maar wat als je geen toestemming voor een lening krijgt van de bank? En je hebt de overeenkomst met de aannemer wel al ondertekend? Voorkom problemen door in die overeenkomst een voorbehoud van financiering te zetten. Hiermee kun je toch van je overeenkomst afkomen. Dat heet ontbinden. Meestal kan dit alleen als je aanvraag bij minimaal twee banken is afgewezen. Ook bij een verbouwing kun je in de overeenkomst met de aannemer zo’n soort afspraak zetten. In dat geval moet je met je aannemer afspreken (en in de overeenkomst opnemen) dat de verbouwing alleen doorgaat wanneer je daarvoor financiering kunt krijgen.
  • Leg alles vast bij de opleveringskeuring

    Als de aannemer klaar is, levert hij de woning op. De oplevering is voor de wet een belangrijk moment. Vanaf dan is niet meer de aannemer aansprakelijk, maar ben je dat zelf. Je moet dus goed controleren of alles klopt met de afspraken in de overeenkomst. Zie je fouten? Zet die dan in het verslag van de oplevering. Dit heet ook wel het proces-verbaal van de oplevering. Zijn er fouten waarover je op dat moment niks in het verslag zet? Dan gaat de wet ervan uit dat je ze hebt geaccepteerd. Je kunt later niet meer van de aannemer verwachten dat hij ze oplost. De aannemer is dan niet meer aansprakelijk. Tenzij het om fouten gaat die je niet kon ontdekken bij de oplevering, dan blijft de aannemer aansprakelijk. Hierbij gaat het om verborgen gebreken die je bij een goede controle tijdens de oplevering niet op kunt merken.
  • Wat als de aannemer weigert iets in het verslag van oplevering te zetten?

    Het kan zijn dat de aannemer iets niet in het verslag van oplevering wil zetten. Vraag hem dit alsnog erin te zetten, maar met zijn bezwaar erbij. Weigert hij dat ook, stuur dan een e-mail op de dag van de oplevering aan de aannemer. Schrijf daarin zo precies mogelijk wat er niet klopt, en dat de aannemer dit niet in het verslag wil zetten. Op die manier laat je zien dat je er alles aan hebt gedaan de fout toch in het verslag te krijgen.

Juridische hulp nodig?

Heb je een juridisch probleem? Wij helpen je graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of je wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor je klaar.

Meer over verbouwen

Bouwvergunning bezwaar

Omgevings(bouw)vergunning aanvragen

Vaak moet je voor het verbouwen of bouwen van een huis een vergunning aanvragen.

 
Schadevergoeding te late oplevering

Te late oplevering van de woning

U heeft recht op een schadevergoeding als de aannemer de woning niet afkrijgt binnen de bouwtijd die in de overeenkomst staat.

 
Garantie bouwproject

Garantie op uw bouwproject

Wat is gewaarborgde garantie? Bij nieuwbouw of verbouw biedt garantie veel voordelen.