Koopcontract voor een woning
Er komt veel bij kijken als je een huis koopt of verkoopt. Hier lees jw alles wat je moet weten over het koopcontract.
Leestijd: 3½ minuut
Het koopcontract
Koopt of verkoop jw een huis? Dan is het officiële moment: de koopakte of koopovereenkomst ondertekenen. Meestal maakt de makelaar het koopcontract. Dit is een document waar je alle belangrijke afspraken over de koop of verkoop van een woning zet. Het contract is pas geldig als de koper en de verkoper allebei getekend hebben.
In een koopcontract staat:
- Het adres van het huis
- Wat er bij het huis hoort
- In welke situatie(s) de koop of verkoop niet doorgaat
- De prijs van de woning
- De datum voor de sleuteloverdracht
Ouder huis met ouderdomsclausule
Koop je een wat ouder huis, dan staat er misschien een ouderdomsclausule in het koopcontract. Daarin staat dat je niet kunt verwachten dat het huis aan dezelfde eisen voldoet als een nieuw huis. We adviseren je in dat geval een bouwkundig onderzoek te laten doen. Doe je dat niet en blijkt achteraf dat het huis gebreken heeft? Dan wordt het moeilijk om de verkoper daarop aan te spreken. Let op, laat het bouwkundige onderzoek doen vóórdat je het koopcontract ondertekent.
Wat is er ‘voorlopig’ aan een voorlopige koopovereenkomst?
De term ‘voorlopig koopcontract’ is misleidend. Heb je als koper een voorlopige koopovereenkomst ondertekend, en heeft de verkoper ook getekend? Dan moeten jullie je allebei aan de afspraken in de overeenkomst houden. Kijk dus heel goed waaronder jij je handtekening zet.
Drie dagen bedenktijd
Ben je koper, en heb je een koopcontract voor een woning ondertekend? Dan heb je drie dagen bedenktijd. Binnen die drie dagen mag je aan de verkoper laten weten dat je toch niet wilt kopen. Je hoeft niet uit te leggen waarom je dat niet wilt. Let op, dit geldt alleen voor een koopcontract voor een woning. Dit is niet geldig voor de koop of verkoop van een woonboot of caravan.
De drie dagen bedenktijd beginnen precies om 00:00 uur de nacht van het tekenen van het koopcontract. Maximaal één van die drie dagen is een weekenddag of feestdag. Als je bijvoorbeeld op vrijdag hebt getekend, dan telt er maar één dag van het weekend mee. Jouw bedenktijd duurt dan tot dinsdagavond 00:00 uur. En als maandag toevallig tweede Paasdag is, krijg je nog een extra dag bedenktijd.
Laat de verkoper weten dat je van de koop afziet
Schrijf een brief aan de verkoper, breng deze persoonlijk langs en laat de verkoper tekenen voor ontvangst. Het is lastig te bewijzen als je belt, en een brief per post versturen kan te lang duren waardoor je over de bedenktijd heen gaat.
Ontbindende voorwaarden
In de koopovereenkomst spreek je ook af in welke situaties de koop niet doorgaat. Die situaties zijn de ‘ontbindende voorwaarden’. We adviseren je om goed na te denken in welke situaties jij van de koop wilt afzien. Heb je een koopcontract getekend, en is jouw bedenktijd voorbij? Dan moet je op de afgesproken datum het huis betalen. Ook als het niet gelukt is om jouw eigen huis op tijd te verkopen. Of als je geen lening hebt kunnen krijgen. Het is verstandig om deze situaties als ‘ontbindende voorwaarden’ in het koopcontract te zetten.
Je bent pas eigenaar als u bij de notaris bent geweest
Als je een koopcontract hebt ondertekend, is de woning nog niet van jou. In het koopcontract staat de datum waarop je de sleutels krijgt, de leveringsdatum. Op deze dag moet de verkoper jou het huis leveren. Dat gebeurt bij de notaris. Koper en verkoper gaan allebei naar de notaris. En de notaris regelt de overdracht.
Koper of verkoper houdt zich niet aan de afspraken
De afspraken staan duidelijk in het koopcontract. Hier hebben jullie allebei voor getekend. Maar wat gebeurt er als de koper of verkoper zich niet aan de afspraken houdt? Wat als de koper bijvoorbeeld niet op tijd betaalt, of als de verkoper het huis niet op tijd levert? Ontdek waar jij recht op h eft.
De verkoper houdt zich niet aan de afspraken
Wat doet u als de verkoper zich niet aan de afspraken houdt?
- Zoek juridische hulp bij de onderhandelingen met de verkoper of de makelaar
- Als het nodig is, helpt de jurist om de verkoper te dwingen om zijn afspraken na te komen.
De koper houdt zich niet aan de afspraken
Wat doe je als de koper zich niet aan de afspraken houdt? Zoek juridische hulp om jou te helpen bij de volgende acties:
- Stuur eerst een brief naar de koper waarin je eist dat de koper zich aan de afspraken houdt. Daarmee stel je de koper ‘in gebreke’. In de koopovereenkomst zie je wat de eisen voor zo’n brief zijn
- Houdt de koper zich dan nog niet aan de afspraken? Dan staan de gevolgen daarvan ook in de koopovereenkomst