Beëindigingsovereenkomst
Je hebt een beëindigingsovereenkomst ontvangen. Je dienstverband eindigt doordat je in goed overleg met je werkgever uit elkaar gaat. Wat staat er in een beëindigingsovereenkomst en wat zijn je rechten en plichten? Je leest het hier.
Leestijd: 2 minuten
Beëindigingsovereenkomst opstellen
Eindigt je dienstverband doordat je in goed overleg met je werkgever uit elkaar gaat? De afspraken die je maakt met elkaar moeten schriftelijk worden vastgelegd in een beëindigingsovereenkomst, ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd.
Wat staat er in een beëindigingsovereenkomst?
- Naam en adres werkgever
- Beëindiging op initiatief van de werkgever
- Reden van beëindiging
- Dat er geen sprake is van een dringende reden voor de beëindiging
- Datum van beëindiging, met inachtneming van de opzegtermijn
- Hoogte van eventueel te betalen vergoeding door de werkgever
- Eindafrekening: vakantiegeld
- Uitbetaling openstaande vakantiedagen, eventuele bonussen etc
- Eventuele vrijstelling van werk
- Opheffing concurrentiebeding
- Verval van studiekosten
- Positief getuigschrift
- Inleveren bedrijfseigendommen
- Finale kwijting
Heeft u recht op een WW-uitkering bij een beëindigingsovereenkomst?
Het feit dat je instemt met een beëindigingsovereenkomst heeft geen gevolgen voor je aanspraken op een werkloosheidsuitkering (WW-uitkering). Er moet dan wel aan vier eisen worden voldaan:
- Je werkgever neemt het initiatief tot beëindiging
- Je mag niet ziek zijn
- Er is geen dringende reden voor ontslag
- Er is rekening gehouden met de opzegtermijn
Met de beëindigingsovereenkomst die aan deze vereisten voldoet stel je jouw aanspraak op een werkloosheidsuitkering zoveel mogelijk veilig. Uiteindelijk beslist UWV over de toekenning van de uitkering, zodat een werkloosheidsuitkering nooit op voorhand kan worden gegarandeerd.
Bespreek het voorstel voor de beëindigingsovereenkomst dat je van je werkgever hebt ontvangen daarom altijd met een juridisch adviseur voordat je tekent.
Wachttijd voor een WW-uitkering
Lukt het je niet om meteen ander werk te vinden en heb je een werkloosheidsuitkering aangevraagd? Dan krijg je te maken met een wachttijd. Er wordt namelijk rekening gehouden met de opzegtermijn die jouw werkgever bij je ontslag normaal gesproken moet hanteren. Hierna krijg je een uitkering.
Hoe lang de opzegtermijn is hangt meestal af van de duur van je arbeidsovereenkomst.
- Minder dan 5 jaar in dienst: 1 maand opzegtermijn
- 5 tot 10 jaar jaar in dienst: 2 maanden opzegtermijn
- 10 tot 15 jaar in dienst: 3 maanden opzegtermijn
- 15 jaar of langer in dienst: 4 maanden opzegtermijn
In je arbeidsovereenkomst of in de toepasselijke cao kunnen andere bepalingen zijn opgenomen met betrekking tot de opzegtermijn.
Compensatie door werkgever
De wachttijd voor de WW-uitkering gaat in op het moment dat je de beëindigingsovereenkomst tekent. Let op dat bij het vaststellen van de datum van de beëindiging van het dienstverband rekening is gehouden met de opzegtermijn. Op die manier sluit jouw inkomen uit arbeid aan op de WW-uitkering.
Bedenktermijn beëindigingsovereenkomst
Er geldt altijd een bedenktermijn bij een beëindigingsovereenkomst. Die termijn is 14 dagen als je werkgever je over de bedenktermijn informeert. Informeert je werkgever je hier niet over dan geldt een langere termijn, namelijk 3 weken. Tijdens de bedenktermijn heb je het recht terug te komen op de gemaakte afspraken. Je moet dit schriftelijk laten weten aan je werkgever.
Een reden hiervoor hoef je niet te vermelden. De gemaakte afspraken vervallen. Je arbeidsovereenkomst blijft bestaan en je zult je werkzaamheden moeten uitvoeren.
Wanneer niet akkoord gaan met een vaststellingsovereenkomst?
- Als je ziek bent: in de eerste 2 jaar dat je ziek bent, mag je werkgever je niet ontslaan. Je hebt in die periode recht op salaris
- Als er een dringende reden voor ontslag is: waarschijnlijk heb je geen recht op een WW-uitkering omdat je verwijtbaar werkloos bent geworden