lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

Letselschade

Er zijn veel situaties waar je lichamelijke of geestelijke schade aan kunt overhouden. Heb je een ongeluk gehad? Bijvoorbeeld in het verkeer of op het werk? Of is er iets misgegaan bij een operatie, waar je nog last van hebt? Of ben je door iemand mishandeld? Als het de schuld is van een ander, dan kun je een schadevergoeding eisen.

Schuld van ander? Dit is wat je kunt doen:

  • Stel de schuldige aansprakelijk

    Wil je een schadevergoeding krijgen van de persoon die schuldig is aan deze schade? Dan moet je die persoon een brief sturen, waarin staat dat hij of zij aansprakelijk is voor de schade. Zo’n brief gaat meestal naar de verzekeraar van de persoon die jij aansprakelijk stelt voor de schade. Het kan lang duren voordat je hoort of de verzekeraar het met je eens is.
  • Bepaal wat de schade is

    De gevolgen van een ongeluk kunnen ernstig zijn. Je hebt misschien niet alleen nu al schade, maar er kan ook schade zijn in de toekomst. Lees hier voor welke soorten schade je een vergoeding kunt krijgen. Op Letselschaderaad.nl vind je richtlijnen voor de verschillende soorten schade.
  • Verzamel bewijs

    Heb je lichamelijke of geestelijke schade? Je moet zo goed mogelijk bewijzen hoeveel schade je hebt. Bewaar alle bonnen en andere bewijzen, zoals gescheurde kleding. Schrijf voor jezelf op welke schade je precies hebt, en welke kosten je daardoor maakt. Belooft de persoon die aansprakelijk is iets? Of zegt hij dat je gelijk hebt? Vraag dan altijd of hij dat opschrijft in een brief of mail. Vraag op tijd advies aan een arts. Niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook als bewijs van je klachten.

Wie betaalt de kosten?

Is het duidelijk dat de persoon die je aansprakelijk stelt, ook echt aansprakelijk is? Of in ieder geval voor een deel? Dan moet hij of zij alvast een deel van de kosten aan je betalen. Het hoeft dan nog niet bekend te zijn hoeveel de schade in totaal is.

Hoe lang duurt een letselschadezaak?

Dat hangt van verschillende dingen af. Twee voorbeelden:

  • Kunnen er meer partijen schuldig zijn? Dan kan een zaak lang duren. Om te voorkomen dat zaken te lang duren, is er een Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL). Lees deze gedragscode goed door, zodat je de andere partijen hierop kunt wijzen. Voor medicijnen is er een Gedragscode Openheid medische incidenten (GOMA). Deze codes gelden voor alle partijen die zich hebben ingeschreven in het GBL-register. ARAG staat hier ook in.
  • Duurt je herstel lang? Dan duurt het ook langer voordat je zaak klaar is. Meestal is je zaak pas klaar als je geen klachten meer hebt. Of als je klachten niet meer veranderen, en je weet wat de totale schade is, ook voor de toekomst

ARAG heeft voor elke letselzaak een specialist

Heb je lichamelijke of geestelijke schade door de schuld van iemand anders? Dan is het belangrijk dat je hulp krijgt van een ervaren juridisch specialist. Omdat elke schade weer anders is, werken er bij ARAG verschillende letselschadespecialisten. Wij hebben juristen met specialisme voor verkeersongelukken, bedrijfsongevallen, medische fouten en mishandeling.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over letsel

Groepsaansprakelijkheid bij schade

Groepsaansprakelijkheid bij schade

Hoe zit het met de aansprakelijkheid als een groep mensen iets van u beschadigt? Kunt u dan nog wel de schade verhalen?

Verkeersongeval

Betrokken bij een verkeersongeval?

Er zijn drie mogelijkheden waarop het Openbaar Ministerie u voor de rechter brengt. U leest het hier.

Loondoorbetaling sportongeval

Doorbetalen van loon na sportongeval

Een sportblessure kan soms leiden tot (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid. Heeft u dan recht op doorbetaling van loon?