lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 2 minuten

Een onverwachte erfenis van een ver familielid. Wie heeft er nooit over gedagdroomd? Stelt u zich voor, eindelijk uw huis verbouwen of die droomreis maken. Maar let op: als u een bijstandsuitkering ontvangt van de gemeente kunt u maar beter voorzichtig zijn met zo’n erfenis. Hieronder leest u hier meer over.

Wat is precies het probleem met een erfenis als u een bijstandsuitkering ontvangt?

Van tijd tot tijd verschijnen er nieuwsberichten van gemeentes die bijstandsuitkering terugvorderen, bijvoorbeeld omdat iemand regelmatig een tas boodschappen krijgt van familie. Ook een erfenis kan helaas grote gevolgen hebben voor uw bijstandsuitkering. De bijstand is namelijk bedoeld als laatste vangnet, als u echt geen andere inkomsten of middelen heeft om van te leven. Als u extra inkomsten ontvangt, zoals een erfenis, wordt verwacht dat u die inkomsten in de eerste plaats gebruikt voor uw levensonderhoud. Dus niet voor leuke extra’s zoals een droomreis.

Mag u dan helemaal niets houden van de erfenis?

Jawel, in de bijstand mag u een klein vermogen hebben. Voor alleenstaanden is dat op dit moment € 6.295,00 en voor een gezin en een alleenstaande ouder € 12.590,00. Dit is de vermogensgrens. Bij het toekennen van de bijstand heeft de gemeente berekend wat uw vermogen is. Als u een erfenis ontvangt, berekent de gemeente wat binnen de vermogensgrens valt en wat u dus vrij mag besteden.

Interen op de erfenis

De gemeente zal ook berekenen hoelang u met het bedrag van de erfenis in uw levensonderhoud kunt voorzien. Dat heet interen. Veel gemeenten accepteren dat u per maand anderhalf keer het bedrag van het bijstandsbedrag per maand uitgeeft. Als uw vermogen dan onder de vermogensgrens zakt, heeft u weer recht op bijstand.

Moment van overlijden

De gemeente kijkt ook naar het moment van overlijden, van de persoon van wie u de erfenis ontvangt. Ook als het geld nog niet op uw rekening staat, heeft de erfenis wel invloed op uw recht op bijstand. Omdat u meestal pas later de beschikking krijgt over de erfenis, ontvangt u eerst nog gewoon bijstand. U moet dat bedrag weer terugbetalen als u daadwerkelijk over de erfenis kunt beschikken.

Erfenis (te snel) uitgeven of erfenis weigeren? Geen bijstand!

Als u de erfenis snel uitgeeft en daarna bij de gemeente aanklopt voor een bijstandsuitkering, wordt de bijstandsuitkering geweigerd. U doet dan namelijk een onnodig beroep op de bijstand. De gemeente berekent hoe lang u had kunnen interen op de erfenis en gedurende die periode krijgt u geen bijstand. Ook het weigeren of verwerpen van de erfenis is om dezelfde reden een slecht idee. De gemeente kan dan zelfs aankloppen bij de andere erfgenamen om de bijstand te verhalen.

Advies: meteen melden bij gemeente

Om problemen als bijvoorbeeld stopzetting van de bijstandsuitkering te voorkomen heb ik het volgende advies voor u. Zodra u weet dat u een erfenis gaat ontvangen, meld dit dan bij de gemeente. De gemeente legt dan uit wat er van u verwacht wordt zodra u het geld op je rekening hebt. Op die manier voorkomt u dat u uw bijstandsuitkering moet gaan terugbetalen van geld dat u niet meer hebt.

Astrid Bergenhenegouwen

Astrid Bergenhenegouwen - Senior Jurist Sociaal Verzekeringsrecht

Jurist_sociaal_verzekeringrecht_ARAG

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.