lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

28 mei 2024 | Leestijd: 3 minuten

Nederlanders houden zich vaak (onbewust) door het gebruik van een slimme deurbel niet aan privacyregels: ruim een derde heeft de camera breder ingesteld dan alleen op het privéterrein van de eigen woning. Volgens 35% van de Nederlanders is een slimme deurbel inbreuk op de privacy van de buren. Dit blijkt uit onderzoek van ARAG onder 1.500 respondenten.

Er zijn bij de slimme deurbel een aantal zaken op het gebied van privacy waar je rekening mee moet houden. De bel is namelijk voorzien van een camera, waardoor je altijd kunt zien wie er aanbelt. Hierdoor kan de bel ook gebruikt worden als bewakingscamera. "Ik zie het aantal conflicten met betrekking tot privacy en de slimme deurbel de afgelopen jaren flink toenemen. Zo zijn er zaken waar buurtbewoners al frictie hadden, en het ophangen van de slimme deurbel deze frictie nog erger maakt", zegt Hanneke Rommelaar-Bezemer, jurist bij ARAG.

Het gebeurt ook regelmatig dat de relatie tussen buren prima was, maar dat er door de komst van een slimme deurbel wrijving ontstaat en dat dit escaleert.

Communiceren over de camera

In principe mag je volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) alleen het privéterrein van je eigen woning filmen met de slimme deurbel. 36% van de respondenten geeft aan dat de slimme deurbel veel meer dan het toegestane in beeld brengt, blijkt uit het onderzoek. Ook slaat een kwart van de Nederlanders continu beelden op van de openbare weg, en doet 18% dit bij de (over)buren.

Hoe kun je een conflict over dit soort zaken van de videodeurbel voorkomen? Rommelaar-Bezemer: “Ik adviseer om met de buren te blijven communiceren over de slimme deurbel. Maak bespreekbaar waarom je de camera ophangt, hoe de camera staat gericht, en of je beelden opslaat. Ik zie in de praktijk dat de helft van dit soort conflicten voorkomen had kunnen worden als mensen in gesprek waren geweest over de videodeurbel.”

Creatief zijn met oplossingen

Volgens de AVG-regels mag dus alleen de camera gericht zijn op eigen perceel, maar 37% van de respondenten geeft aan dat het onmogelijk is om hieraan te voldoen. Wanneer dit probleem zich voordoet, zijn er meerdere opties waar je aan kunt denken om toch alleen jouw eigen privéterrein te filmen, stelt Rommelaar-Bezemer.

"Je zou een schotje bij de camera kunnen plaatsen. Zo maak je het onmogelijk om de buren in beeld te brengen. Voorkomen dat je de openbare weg filmt is wat moeilijker, maar ook daar zijn oplossingen voor te bedenken zoals de camera naar beneden te richten of een stukje van de camera af te plakken. Als dit echt niet mogelijk is, zou je een privacy-maskering kunnen instellen in de videocamera, waarmee je een deel van de beelden onherkenbaar maakt.”

Ook zou het volgens de jurist al een groot verschil kunnen maken in het aantal geschillen als de slimme deurbel alleen filmt als er beweging wordt gedetecteerd, en niet constant bezig is met opnemen. Uit het onderzoek van de rechtsbijstandverzekeraar blijkt dat nu maar liefst 28% van de deurbellen niet alleen filmt als er beweging is op eigen perceel, maar continu bezig is met vastleggen. “Vaak kunnen de producenten van deze slimme deurbellen, of andere beveiligingsbedrijven, dit gemakkelijk aanpassen in de videodeurbel.”

Veiligheid in de buurt door de videodeurbel

De slimme deurbel geeft veel Nederlanders een veiliger gevoel. Uit onderzoek van ARAG blijkt dat 72% van de respondenten vindt dat de woonomgeving veiliger wordt door de deurbel, en denkt 82% dat de videocamera in de bel de politie kan helpen om verdachten van misdrijven op te sporen. Zo vindt 82% het dan ook prima als een slimme deurbel aanwezig is in de buurt, als daardoor inbraak wordt voorkomen.

Toch weegt dit veilige gevoel voor 13% van de respondenten niet op tegen de inbreuk op privacy. “Het is daarom van belang om de slimme deurbel met je buren te bespreken. De een kan het fijn vinden dat er een camera hangt vanwege de veiligheid, maar de ander kan het juist ervaren als een inbreuk op zijn of haar privacy. Als je van tevoren polst hoe jouw buren kijken naar een camera in de wijk, dan kan dat veel problemen voorkomen."

Juridische hulp nodig?

Heb je een juridisch probleem? Wij helpen je graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of je wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor je klaar.