Krapte op de woningmarkt: kopers reageren overhaast
28 september 2022 | Leestijd: 1 minuut
De spanning op de woningmarkt is om te snijden. Nederlandse huizenkopers nemen in deze situatie overhaast belangrijke beslissingen. Uit ons eigen onderzoek blijkt dat maar liefst één op de vijf millennials een handtekening onder een koopcontract zet. Zonder dat eerst goed te lezen.
“Problematisch”, vindt vastgoedjurist Sander Harpman. “De koop van een woning is een belangrijke mijlpaal waar veel geld mee gemoeid is. Wanneer hierbij iets fout gaat, heeft dit een grote impact op iemands leven. De krapte op de woningmarkt zorgt ervoor dat men onder druk een koopcontract niet goed doorneemt. Op termijn kan dit voor grote problemen zorgen.”
Voorbehoud van financiering
Niet alleen controleren kopers het koopcontract in mindere mate; zij blijken door de overspannen woningmarkt ook vaak af te zien van voorbehoud van financiering. Meer dan een kwart van de ondervraagden, geeft aan dat dit ook voor hen geldt. Harpman: “Vanwege de krappe woningmarkt wordt eerder gekozen voor een koper die zonder voorbehoud van financiering een bod doet. Zo weet de verkopende partij namelijk zeker dat het huis ook definitief verkocht is.”
Een ongewenste situatie
“Het voorbehoud van financiering is echter een belangrijke ontbindende voorwaarde in het contract. Stel dat geen sprake is van een voorbehoud van financiering en de koper krijgt de betaling niet rond, dan betekent dit dat hij in veel gevallen tien procent van de koopsom moet betalen. Dat potentiële kopers zich nu min of meer gedwongen voelen een voorbehoud van financiering achterwege te laten, lijkt mij een ongewenste situatie”, aldus Harpman.
Tip: Teken alleen een koopovereenkomst zonder voorbehoud van financiering als u zeker weet dat de financiering geen probleem is.
Geen bouwkundige keuring
Hetzelfde probleem doet zich voor bij een bouwkundige keuring. Een groot gedeelte van de kopers laat door de huidige situatie geen bouwkundige keuring uitvoeren. Harpman: “De krappe woningmarkt maakt dat er weinig tijd is voor een bouwkundige keuring. Dit vertraagt het proces en dan loopt u de kans om mis te grijpen. In veel gevallen, zeker wanneer u een wat oudere woning koopt, is het aan te raden om voor een bouwkundige keuring te kiezen. Zo verkleint u de kans dat u een huis met gebreken koopt. Ook staat u sterker als u na de koop op een verborgen gebrek stuit.”
Tip: De verkopende partij stelt vaak een vragenlijst ter beschikking over de staat van de woning. Neem die vragenlijst goed door en doe navraag bij de verkoopmakelaar wanneer bepaalde antwoorden in de vragenlijst onduidelijk zijn. Is er geen vragenlijst over de staat van de woning aanwezig? Vraag daar dan alsnog om.