lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

30 mei 2024 | leestijd: 3 minuten

Maar liefst 40% van de Nederlanders denkt dat hun werkgever liever geen zwangere sollicitant zou aannemen. 1 op de 10 werknemers heeft zwangerschapsdiscriminatie meegemaakt op de werkvloer en 30% van Nederlanders zou geen stappen ondernemen als ze dit zien gebeuren. Dit blijkt uit onderzoek van ARAG onder meer dan 1.000 werkenden. Helaas worden vrouwen anno 2024 nog steeds benadeeld op de arbeidsmarkt vanwege zwangerschap of een kinderwens.

“Volgens de wet mogen zwangere sollicitanten niet worden benadeeld, deze cijfers zijn zorgelijk te noemen. Daarom is het noodzakelijk dat vrouwen kennis hebben van de rechten die hen kunnen beschermen tegen zwangerschapsdiscriminatie, maar ook om het te identificeren zodat er stappen kunnen worden ondernomen als deze vervelende situaties zich voordoen”, aldus Céline de Vries, jurist bij ARAG.

Zwangerschapsdiscriminatie herkennen

“Voor werknemers is het vaak nog te onbekend wat de rechten zijn rondom zwangerschap en blijft het dan ook lastig om discriminatie te herkennen. Je weet niet wat je rechten zijn en ziet daarom niet altijd dat er sprake is van zwangerschapsdiscriminatie”, stelt de Vries. Een van die rechten is dat wanneer er wordt gevraagd naar een zwangerschap tijdens een sollicitatiegesprek, je deze vraag niet hoeft te beantwoorden. Hiervan is slechts 1 op de 3 respondenten op de hoogte. Onder veel Nederlanders heerst nog het gevoel dat je een zwangerschap moet melden tijdens een sollicitatiegesprek. Zo denkt meer dan de helft (51%) dat het niet verstandig is om een zwangerschap te verzwijgen tijdens een sollicitatie en een nog groter deel (75%) vindt het zelfs netjes om een zwangerschap te melden tijdens het gesprek.

De Vries vindt het opvallend dat er door werkgevers tijdens de sollicitatie nog steeds wordt gevraagd naar een kinderwens of zwangerschap. “Vrouwen komen daardoor in een ongemakkelijke positie terecht tijdens een sollicitatiegesprek, waarin het onmogelijk is om een ‘goed’ antwoord te geven. Het is niet alleen belangrijk dat vrouwen weten dat ze dan geen antwoord hoeven te geven, maar nog veel belangrijker dat werkgevers zich ervan bewust moeten zijn dat ze die vraag niet mogen stellen.

Stappen ondernemen

Niet alleen tijdens de sollicitatieprocedure, maar ook bij de beëindiging van het dienstverband (vooral bij een contract voor bepaalde tijd of tijdens de proeftijd) komt zwangerschapsdiscriminatie voor. Doordat zwangerschapsdiscriminatie vaak subtiel plaatsvindt, is het lastig te herkennen. Zo kan een werkgever zeggen dat iemand geen contractverlenging krijgt vanwege een andere reden dan zwangerschap. “Het is moeilijk te bewijzen dat er wordt gediscrimineerd vanuit de werkgever, want het kan al gauw aanvoelen dat het jouw woord is tegen het woord van je baas. Toch is het belangrijk om actie te ondernemen, want het gebeurt wel degelijk dat gevallen van zwangerschapsdiscriminatie bewezen worden”, zegt De Vries.

Als je vermoedt dat je gediscrimineerd bent, is het volgens haar belangrijk om snel te handelen en bewijsmateriaal te verzamelen. “Documenteer alles: houd een gedetailleerd verslag bij van alle situaties waarin je vermoedt dat je ongelijk bent behandeld. Dit zal je helpen om je zaak te ondersteunen als je besluit actie te ondernemen, zoals het indienen van een klacht betreft de
zwangerschapsdiscriminatie.”

Angst om zwangerschapsdiscriminatie aan te kaarten

Toch wordt er nog vaak geen klacht ingediend betreft zwangerschapsdiscriminatie. Dat het niet altijd veilig voelt om een melding te maken speelt daarbij een rol. Zo durft 1 op de 5 Nederlanders niet om zwangerschapsdiscriminatie aan te kaarten bij zijn of haar werkgever. De angst voor consequenties speelt volgens onderzoek van ARAG een grote rol: bijna een kwart (22%) van de Nederlanders is bang voor maatregelen als zij zwangerschapsdiscriminatie melden bij hun werkgever. De Vries: “Als je je zorgen maakt, neem dan contact op met een vertrouwenspersoon. Zij kunnen je begeleiden bij het volgen van de interne procedures voor klachten en kunnen mogelijk een oplossing bieden.”

Juridische hulp nodig?

Heb je een juridisch probleem? Wij helpen je graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of je wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor je klaar.