Leestijd: 1½ minuut

Kosten verkeersongeval

Er komen aardig wat kosten bij als u een verkeersongeval heeft gehad. Meer dan alleen de schade aan uw auto. Denk aan kosten voor vervangend vervoer, de huur van een auto, beschadigde kleding en waardevermindering van uw auto. Dit soort kosten kunt u soms op de tegenpartij verhalen, als het niet uw schuld was.

Tot 80% vergoeding op vervangend vervoer

Terwijl uw auto gerepareerd wordt kunt u een auto huren. Is uw auto ‘total loss’ verklaard? Dan huurt u een auto tijdens het uitzoeken en aanschaffen van een nieuwe auto. Hiervoor geldt een maximum van ongeveer 14 dagen. U kunt tot 80% van het huurbedrag terugkrijgen als uw tegenpartij de aansprakelijkheid erkent. De kosten voor brandstof zijn voor eigen rekening. Maakt u tijdelijk gebruik van openbaar vervoer in plaats van een huurauto? Vaak kunt u die kosten ook claimen.

Meer dan alleen blikschade

Het kan zijn dat u niet alleen schade aan uw auto heeft. Ook kleding, sieraden of andere zaken in uw auto kunnen beschadigd zijn. Bijvoorbeeld een mp3-speler, of uw mobiele telefoon. Als het beschadigde voorwerp niet te repareren is kunt u een schadevergoeding eisen. Hoe hoog deze is, hangt af van de dagwaarde van het beschadigde voorwerp.

Nieuwere auto’s en waardevermindering

Is de schade behoorlijk groot aan uw vrij nieuwe auto? Naast reparatiekosten kan dit betekenen dat er waardevermindering is op uw auto. Het onafhankelijke Nederlands Instituut Van Register Experts, het NIVRE, heeft richtlijnen opgesteld hiervoor.

Heeft uw relatief nieuwe auto door het ongeval forse schade? Dan kan er naast reparatiekosten sprake zijn van waardevermindering. Het onafhankelijke Nederlands Instituut Van Register Experts (NIVRE) heeft richtlijnen opgesteld om dit te bepalen.

Tegenpartij betaalt rente op het schadebedrag

Bij iedere vorm van schade is de aansprakelijke partij verplicht om rente te betalen over het schadebedrag. Dit is vanaf de datum van het ongeval tot de datum waarop het schadebedrag is betaald.

Download en gebruik onze voorbeeldbrief Aansprakelijk stellen onrechtmatige daad om uw tegenpartij aansprakelijk te stellen. Erkent uw tegenpartij de aansprakelijkheid niet, of werkt de verzekering niet mee? Laat een juridisch specialist van ARAG u ondersteunen en adviseren.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over letsel

Loondoorbetaling sportongeval

Doorbetalen van loon na sportongeval

Een sportblessure kan soms leiden tot (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid. Heeft u dan recht op doorbetaling van loon?

 
Vergoedingen letselschade

Vergoedingen bij letselschade

Heeft u een ongeluk gehad? Als het de schuld is van een ander, dan kunt u een schadevergoeding eisen.

Schade medische fout

Schade door medische fout

Bent u slachtoffer van een medische fout? Dat kan grote gevolgen hebben, zowel lichamelijk of psychisch als financieel.