lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1½ minuut

Aansprakelijkheid

Het gebeurt nog wel eens; honden die elkaar bijten. Eén of beide baasjes belanden bij de dierenarts en worden geconfronteerd met (hoge) kosten. Hond bijt hond… Wie moet dan voor de kosten opdraaien? Of iets ruimer genomen: wie is er aansprakelijk voor de schade die een dier aanricht?

Bezitter van bijtende hond vaak aansprakelijk voor schade

Het is wettelijk vastgelegd dat de bezitter van een dier in principe aansprakelijk is voor schade die het dier aanricht. Daarbij gaat het om schade die ontstaan is door de eigen gedragingen van het dier. Bijvoorbeeld de bovenstaande situatie waarin de hond een andere hond bijt. Maar een hondenbezitter kan ook aansprakelijk worden gesteld als zijn dier van huis wegloopt en onderweg schade toebrengt.

Niet aansprakelijk? Maak gebruik van de tenzij-clausule

De wet bevat een tenzij-clausule; je bent niet altijd aansprakelijk voor schade die je dier aanricht. De bezitter van het dier is namelijk aansprakelijk, tenzij aansprakelijkheid zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad. Dit klinkt nogal ingewikkeld. Daarom zal ik dit verder uitleggen. Om gebruik te maken van de tenzij-clausule moet de volgende vraag met "Nee" beantwoord kunnen worden:

"Zou de bezitter van het dier ook aansprakelijk zijn geweest als hij de gedraging van het dier in zijn macht zou hebben gehad en bewust zou hebben toegelaten?"

Is het antwoord nee? Dan is er geen aansprakelijkheid op grond van de wet. Een voorbeeld om dit te verduidelijken. Uw hond is alleen thuis en verwondt een inbreker. Als u thuis was geweest en uw hond onder controle had, zou u waarschijnlijk een beroep op noodweer doen en daarmee niet aansprakelijk zijn. In dat geval kunt u niet aansprakelijk worden gesteld op basis van de wet. U kunt dan met succes een beroep doen op de tenzij-clausule.

Verzekering

Als het goed is, heeft de bezitter van de hond een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Het is belangrijk om schade, die door de hond veroorzaakt is, bij de verzekeraar te melden. Vaak wordt de schade namelijk door de aansprakelijkheidsverzekering vergoedt. Helaas lukt dat niet altijd en kan het zijn dat u in een nare discussie belandt. Dan adviseer ik om hier tijdig hulp bij in te schakelen van een gespecialiseerde jurist, zoals mijn collega’s en ik.

Esther Brouwer-van Vliet

Esther Brouwer-van Vliet

jurist esther brouwer van vliet

Ik behandel zaken binnen het personen/familierecht en onderwijsrecht. Maar u kunt mij ook op andere terreinen treffen. Deze afwisseling past bij mij. In elke zaak streef ik het beste resultaat na.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.

Meer over letsel

Strafrecht

Van aangifte tot straf: het strafproces

Wat gebeurt er met uw aangifte? Hoe gaat het als uw aangifte overgaat in een strafproces?

 
Groepsaansprakelijkheid bij schade

Groepsaansprakelijkheid bij schade

Hoe zit het met de aansprakelijkheid als een groep mensen iets van u beschadigt? Kunt u dan nog wel de schade verhalen?

Verkeersongeval

Betrokken bij een verkeersongeval?

Er zijn drie mogelijkheden waarop het Openbaar Ministerie u voor de rechter brengt. U leest het hier.