Laat het er niet bij zitten!
Wekelijks worden er zo’n 32.000 voetbalwedstrijden gespeeld. Spelers, trainers, publiek en (assistent) scheidsrechters beleven hier veel plezier aan. Helaas zijn er ook uitzonderlijke gevallen waarbij verbale of zelfs fysieke agressie de wedstrijd verpest. En kopt de krant dat er een “KNVB-arbiter is bedreigd” of dat “Ik als waardering een vuist op mijn kaak kreeg”. Dat is onacceptabel!
Deze incidenten kunnen een enorme impact hebben. Samen met de KNVB maakt ARAG zich sterk om geweld tegen scheidsrechters terug te dringen op de Nederlandse voetbalvelden. En willen we scheidsrechters die slachtoffer zijn van agressie op en rond de velden zo goed mogelijk ondersteunen. Bel in noodgevallen altijd de KNVB hulplijn op 0800-2299555. Neem vervolgens contact op met ARAG om te kijken of we u verder kunnen helpen.
Verzekerd via de KNVB
Ben je scheidsrechter, heb je een SOIII of BOS-opleiding gevolgd en ben je door de KNVB ingepland op een door de KNVB georganiseerde wedstrijd? Dan heb je waarschijnlijk recht op juridische bijstand via het collectieve contract dat de KNVB heeft afgesloten.
Is er geweld of een conflict op het veld en heb je direct juridische hulp nodig? Neem dan contact op met ARAG. We bekijken de mogelijkheden afhankelijk van de aard van het geweld of de bedreiging, de oorzaken en de gevolgen op korte en lange termijn. Je kunt een civielrechtelijke, strafrechtelijke of tuchtrechtelijke procedure starten. Vraag een jurist van ARAG om je hierbij te helpen.
Niet verzekerd? Wel hulp!
Ben je niet verzekerd voor rechtsbijstand via de KNVB en heb je zelf ook geen rechtsbijstandverzekering? Geen zorgen, we helpen je graag verder!
Hieronder vind je praktische informatie die je kan helpen als je te maken hebt gehad met geweld op of naast het veld. Er is een KNVB-hulplijn, professionele nazorg via 24/7 en ARAG kan je helpen bij het indienen van een schadeclaim.
Deze informatie is speciaal voor voetbalscheidsrechters, maar ook scheidsrechters, coaches en begeleiders uit andere takken van sport kunnen hier hun voordeel mee doen.
Geweld op of naast het veld
Ben je als scheidsrechter slachtoffer van fysiek geweld of bedreiging? Op het veld of daarbuiten? En ben je niet verzekerd via ARAG? Neem dan onderstaande stappen door. Dan biedt de KNVB je nazorg via een speciale hulplijn in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie. En helpt ARAG je een stapje op weg met het indienen van een schadeclaim.
Bel de KNVB hulplijn op 0800-2299555
Dit noodnummer is 24 uur per dag beschikbaar voor noodgevallen, vechtpartijen en mishandelingen. Wanneer het nodig is schakelt de centrale de politie en/of de KNVB in. Ook wordt 112 gebeld als dat nodig is.
Nazorg bij geweld en traumatische ervaring
De KNVB werkt samen met 24/7, een partij die gespecialiseerd is in nazorg bij traumatische ervaringen. Scheidsrechters krijgen bij een schokkende gebeurtenis vier uur nazorg en is niet afhankelijk van een doorverwijzing door de politie.
Meldpunt wanordelijkheden
Voor wanordelijkheden op en rond het (zaal-) voetbalveld die geen noodgeval zijn, is er het Meldpunt wanordelijkheden. Hier kan iedereen vervelende ervaringen, ergernissen en voorvallen delen met de KNVB.
Schadeclaim indienen
Je bent mishandeld of bedreigt als scheidsrechter of KNVB-official. Je wilt een schadeclaim indienen voor vergoeding van schade hiervoor. Doe in ieder geval aangifte bij de politie en zorg ervoor dat je alle schade(kosten) zo goed mogelijk opslaat en bewaart. Dit zijn namelijk bewijsstukken om te laten zien hoe je aan de schadeclaim bent gekomen. Heb je een rechtsbijstandverzekering bij een andere partij dan ARAG? Neem dan eerst contact op met je verzekeraar.
Letsel
Het kan gebeuren dat je letsel oploopt maar dat de schade niet geclaimd kan worden bij de dader. Bijvoorbeeld omdat de dader niet bekend is of omdat deze financieel niet in staat is om je schadevergoeding te betalen. In dit soort gevallen kun je bij het ‘Schadefonds Geweldsmisdrijven’ claimen. Het schadefonds zal beoordelen of je een vergoeding krijgt en hoe hoog deze is. Dit moet je binnen 10 jaar na het misdrijf doen.