lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

In dit artikel geven we een paar praktische tips bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag in 2023. Als ouder heb je mogelijk recht op kinderopvangtoeslag als je kind één of meer dagen per week naar een geregistreerde kinderopvang gaat. De hoogte van de toeslag hangt af van het aantal kinderen dat naar de opvang gaat en het inkomen van de ouders.

Tips aanvragen kinderopvangtoeslag 2023

In 2023 krijgen ouders een hogere kinderopvangtoeslag, onder andere vanwege de hoge inflatie en de stijgende kosten. Dit betekent dus extra opletten bij het aanvragen van de opvangtoeslag. We zetten alle tips voor je op een rij.

Controleer of je aan de voorwaarden voldoet

Om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag, moet je onder andere werken, studeren of een traject naar werk volgen. Daarnaast moet de kinderopvang geregistreerd zijn en moeten jij en je eventuele partner de Nederlandse nationaliteit hebben of een geldige verblijfsvergunning.

Geef tariefwijzigingen van de opvangorganisatie door

De tarieven van de meeste opvangorganisaties zijn per 1 januari 2023 omhoog gegaan. Deze tariefwijzigingen moet je zelf doorgeven aan de Belastingdienst. Controleer goed of de wijzigingen goed zijn doorgekomen, om terugvorderingen te voorkomen.

De overheid compenseert ouders tot een maximaal te vergoeden uurtarief. Wat het maximum is, hangt af van het soort opvang. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen van een kinderopvangorganisatie.

Maak een schatting van het verzamelinkomen

Het bedrag dat je aan kinderopvangtoeslag ontvangt, is afhankelijk van je inkomen. Houd dus goed in de gaten hoeveel je verdient en of je inkomen verandert gedurende het jaar. Dit kan namelijk van invloed zijn op het bedrag dat je aan toeslag ontvangt. Het is daarom belangrijk dat je checkt of de Belastingdienst het juiste inkomen heeft.

Probeer een goede schatting te maken van het verzamelinkomen van dit jaar. Is het lastig om een inschatting te maken? Geef dan voor alle zekerheid een iets hoger inkomen op. Zo wordt je op een later moment niet geconfronteerd met (hoge) terugvorderingen. NB: dit jaar hoeft geen schatting meer gegeven te worden van het aantal uren dat de minst werkende ouder werkt.

Je kunt hier een proefberekening maken van de hoogte je kinderopvangtoeslag in 2023.

Geef tussentijdse wijzigingen door

Geef wijzigingen in je persoonlijke situatie of in de kinderopvang altijd door aan de Belastingdienst. Het beste is om elke drie maanden na te gaan of er wijzigingen zijn. In de opvangsituatie bijvoorbeeld (meer of minder uren afgenomen) of wijzigingen in inkomen (meer of minder gaan verdienen).

Controleer ook regelmatig of je nog steeds recht hebt op de toeslag en of het bedrag dat je ontvangt klopt. Hiermee voorkom je (hoge) terugvorderingen.

Begin op tijd

Zorg ervoor dat je op tijd begint met het regelen van de kinderopvang en het aanvragen van de toeslag. Hoe eerder je dit doet, hoe beter je de kinderopvang kunt afstemmen op je werksituatie en hoe meer tijd je hebt om eventuele problemen op te lossen.

Hulp nodig?

Als je twijfels hebt over de aanvraag of als je hulp nodig hebt bij het invullen ervan, kun je contact opnemen met de Belastingdienst. Zij kunnen je helpen met al je vragen over kinderopvangtoeslag en je ondersteunen bij het invullen van de aanvraag.

Is je eerste kind op komst? Dan zijn er nog een aantal andere juridische zaken die je moet regelen. Onze checklist helpt je daarbij.

Juridische hulp nodig?

Heb je een juridisch probleem? Wij helpen je graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of je nu wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor je klaar.