Verschil tussen huwelijk, geregistreerd partnerschap en samenwonen
Leestijd: 1 minuut
Huwelijk en geregistreerd partnerschap
Het huwelijk en geregistreerd partnerschap lijken veel op elkaar. Maar er zijn wel wat kleine verschillen:
- bij een huwelijk geef je elkaar het ja-woord. Bij een geregistreerd partnerschap is dat niet verplicht.
- een huwelijk eindigt door het besluit van de rechter. Bij een geregistreerd partnerschap zonder kinderen is een rechterlijke uitspraak niet nodig.
- het huwelijk kent de scheiding van tafel en bed, dit betekent een scheiding zonder dat het huwelijk ontbonden wordt. Het geregistreerd partnerschap heeft die mogelijkheid niet.
- een geregistreerd partnerschap wordt niet overal in de wereld erkend, een huwelijk wel.
Samenlevingscontract
Het huwelijk en geregistreerd partnerschap lijken dus veel op elkaar. Voor samenwoners gelden duidelijk andere regels. Daarbij maakt het ook nog uit of jullie wel of geen samenlevingscontract hebben.
- bij een huwelijk en geregistreerd partnerschap heb je een aantal wettelijke rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Bijvoorbeeld de onderhoudsplicht tijdens en ná het huwelijk. Ook ben je elkaars wettelijke erfgenaam. Bij samenwoners gelden deze rechten en plichten alleen als ze in het samenlevingscontract staan.
- bij een samenlevingscontract is er alleen een (beperkte) gemeenschap van goederen als dit in het contract staat. Voor het huwelijk en geregistreerd partnerschap gelden de wettelijke regelingen, en/of de huwelijkse voorwaarden, of partnerschapsvoorwaarden.
- ouders hebben automatisch samen het ouderlijk gezag over de kinderen die tijdens huwelijk en geregistreerd partnerschap zijn geboren. Bij een samenlevingscontract krijgt alleen de moeder automatisch het gezag. De partner krijgt dat pas na erkenning van het kind bij de ambtenaar van de burgerlijke stand én registratie van het gezamenlijk gezag bij de Rechtbank. De moeder moet in zo'n geval toestemming geven.