Checklist bij scheiden
Een handig overzicht van onderwerpen om aan te denken bij een echtscheiding.
Leestijd: 2 minuten
Checklist bij scheiden
Een scheiding is een heftige gebeurtenis. Er komt veel op je af. Naast alle emoties heb je waarschijnlijk veel praktische vragen. Op deze pagina vind je een checklist van de onderwerpen om aan te denken als je gaat scheiden. Daarmee bedoelen we ook als je uit elkaar gaat terwijl je niet getrouwd bent. Want er gelden andere regels bij een huwelijk, geregistreerd partnerschap en samenwonen.
1. Kinderen en scheiden
Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar? Dan is het bij een echtscheiding verplicht om een ouderschapsplan te maken. Wanneer zijn de kinderen bij jou en wanneer zijn ze bij je ex-partner? En wie betaalt welke kosten? Wat wordt de kinderenalimentatie? Dat soort zaken zet je in het ouderschapsplan. Leg daarin ook vast hoe je met elkaar communiceert over belangrijke zaken in het leven van je kinderen.
2. Het huis bij echtscheiding
Wie blijft voorlopig in jullie huis wonen? Wat gebeurt er na de echtscheiding met de woning? Bespreek dat met elkaar. En maak een afspraak over de woonlasten zolang de scheiding nog niet rond is. Hebben jullie een koopwoning en wil een van jullie daar blijven? Dan is het heel normaal om een taxatie te laten verrichten. Daarna weet je of je de hypotheek na het scheiden (alleen) kunt dragen. Lees meer over scheiden en een koophuis.
3. Financiën en vermogen
Hebben jullie spaargeld, aandelen en/of levensverzekeringen? Zijn er andere financiële zaken om rekening mee te houden, zoals openstaande schulden of pensioenregelingen? Maak afspraken over de verdeling daarvan. Bespreek bijvoorbeeld of jullie de pensioenen moeten verdelen en of er na de echtscheiding behoefte is aan partneralimentatie. Check je verzekeringen en bedenk of het nodig is om testamenten te veranderen.
4. Bezittingen
Wie krijgt wat? Hoe verdelen jullie de inboedel? Wat doen jullie met schenkingen en erfstukken die je tijdens het huwelijk hebt gekregen? Leg vast wie na de echtscheiding wat ontvangt. Belangrijk bij die verdeling is de vraag of je in volledige gemeenschap van goederen bent gehuwd of niet. Let op: ben je ná 1 januari 2018 getrouwd, dan houd je na de echtscheiding alles wat vóór het huwelijk van jou was. Zijn jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan is het belangrijk om te beslissen of deze naar de letter worden uitgevoerd of dat jullie een afwijkende regeling overeen komen.
Tips van de jurist
- Geef elkaar tijd om de scheiding te accepteren. Zoek het goede moment om met elkaar te praten over de gevolgen van de scheiding.
- Bij kinderen vanaf 6 jaar tot 18 jaar: vertel samen aan de kinderen dat jullie uit elkaar gaan. Wees open en eerlijk naar je kind. Bereid je voor op vragen. Handig hierbij is de ARAG-brochure 'Hoe vertellen we het de kinderen?'
- Bespreek je situatie eventueel met iemand die je goed vertrouwt. Twijfel je over dingen? Vraag om advies. En vraag je partner om meer tijd als je dat nodig hebt.