Uw ex als erfgenaam? Controleer uw testament!
Leestijd: 2 minuten
Gaat u scheiden? Dan lijkt logisch dat uw voormalige partner niet langer uw erfgenaam is. En dat uw huidige partner juist wel uw erfgenaam is. Helaas kunt u voor verrassingen komen te staan, als dit niet goed is vastgelegd in uw testament. In dit blog leg ik uit wat de ongewenste gevolgen kunnen zijn.
Wanneer uw ex uw erfgenaam blijft
Het einde van een huwelijk of geregistreerd partnerschap is vaak een verdrietige zaak. Daar komt bij dat u in de maanden die volgen een heleboel moet regelen. Veel mensen vergeten dan om een (nieuw) testament te maken. Bijvoorbeeld om te zorgen dat uw ex niet langer uw erfgenaam is.
In de wet staat dat bij een echtscheiding de bepalingen in het testament ten behoeve van de echtgenoot vervallen. Dus als in uw testament staat: ik benoem mijn echtgenoot tot erfgenaam dan vervalt dit na de echtscheiding.
Let op: dit geldt dat alleen als de partner ook met de term “echtgenoot” in het testament staat. Dus als er staat: "Ik benoem Jan tot erfgenaam" vervalt de bepaling niet. Ook al is Jan tijdens het maken van het testament uw partner en later uw echtgenoot. Met andere woorden: Jan blijft ook ná de echtscheiding uw erfgenaam!
Ontsnappingsclausule
Vaak staat er een “ontsnappingsclausule” in het testament. Daarin staat dat de beschikkingen ten behoeve van de partner alleen gelden als de relatie nog bestaat tijdens het overlijden. Dit staat alleen niet in alle testamenten.
Is uw huidige partner wel erfgenaam?
Een ander risico is dat de (huidige) partner juist niet wordt erkend als erfgenaam, doordat dit niet goed is vastgelegd in het testament. Dit kan gebeuren als mensen niet samenwonen, maar wel een (liefdes-)relatie hebben. Bijvoorbeeld omdat de partner in een verpleeghuis of revalidatiecentrum is opgenomen. Het zou toch vreselijk oneerlijk zijn als in dit geval de partner die elke dag naar het verpleeghuis gaat, géén erfgenaam meer is.
Vaak zeggen mensen dan: zo heeft degene die het testament maakte (de testateur), het niet bedoeld. Helaas kunnen we dat na het overlijden niet meer controleren. De meeste rechters vinden dat een notaris in een testament duidelijk de bedoeling van de testateur moet opschrijven. Zodat er geen twijfel is wat diegene wil. Rechters vinden de wil van de overledene zoals die in het testament staat heel erg belangrijk. Zij zijn niet zo makkelijk in het opzijschuiven of uitleggen van de bepalingen in het testament.
Conclusie: laat uw testament checken
De meeste notarissen doen dat ook wel. Maar het zal u maar gebeuren dat net in uw testament die belangrijke ontsnappingsbepaling is vergeten. En helaas kan ARAG dan weinig voor u betekenen.
Laat daarom altijd uw testament controleren als uw relatie eindigt. Of als u een relatie heeft, maar niet samenwoont.
Caroline Romeijn