lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 3 ½ minuut

*Dit praktijkvoorbeeld is waargebeurd, de gebruikte namen zijn fictief

Het levenstestament: wil jij ook zelf de regie houden?

Voor de meesten van ons is een testament een bekend begrip. Hierin regel je van alles voor ná jouw overlijden. Maar wat als er iets gebeurt waardoor je zelf (tijdelijk) geen beslissingen meer kunt nemen en ‘wilsonbekwaam’ bent? Denk aan dementie, ziekte of een ongeluk. Een levenstestament (niet te verwarren met een gewoon testament) kan dan uitkomst bieden. In dit blog leg ik aan de hand van een praktijkvoorbeeld van de heer Van Dorp uit hoe het levenstestament werkt.

Verzoek bewind en mentorschap

De heer Van Dorp is een oudere man van 85 jaar en lijdt sinds enkele jaren aan Alzheimer. Hij heeft moeite met zijn geheugen en komt moeilijk uit zijn woorden. Zijn dochter Emily zorgt al jaren voor haar vader en helpt hem waar nodig. Onlangs is de heer Van Dorp naar een verzorgingstehuis verhuisd.

Zijn zoon Gijs heeft de kantonrechter verzocht om een bewind en mentorschap voor zijn vader uit te spreken. Hij wil dat een professionele instantie tot bewindvoerder en mentor wordt benoemd. Dit zou voor de heer Van Dorp betekenen dat een wildvreemde beslissingen over zijn financiële en persoonlijke zaken kan nemen. De heer Van Dorp is hiervan erg geschrokken en is het hier niet mee eens. Gelukkig voor de heer Van Dorp heeft hij een levenstestament bij de notaris laten opstellen. Hij heeft nagedacht over wie zijn belangen moet behartigen als hij dat zelf niet meer kan.

De heer Van Dorp heeft mij gevraagd dit aan de rechter te vertellen. Namens de heer Van Dorp heb ik voorafgaand aan de zitting een verweerschrift aan de rechtbank gestuurd. In dit schriftelijke stuk heb ik uitgebreid toegelicht wat het standpunt van de heer Van Dorp is en waarom het verzoek van zijn zoon moet worden afgewezen.

De dag van de zitting

De kantonrechter probeert de zichtbare spanning bij de heer Van Dorp weg te nemen. De heer Van Dorp vertelt dat hij zijn zoon al 10 jaar niet meer heeft gezien en hij er veel verdriet van heeft dat zijn zoon hem zijn vrijheid wil afnemen. Nog voordat de kantonrechter kan uitleggen wat het doel van de zitting is, zegt de heer Van Dorp dat hij niets fout heeft gedaan. De kantonrechter lacht vriendelijk en stelt hem gerust. Ze legt uit dat zij hier vandaag voor hem zit en ze graag wil weten hoe het met hem gaat. Op basis daarvan neemt de kantonrechter een beslissing die in het belang van de heer Van Dorp is.

Levenstestament

Voor de kantonrechter is het duidelijk: de heer Van Dorp is niet meer in staat om zelf zijn financiële en persoonlijke belangen te behartigen. Hij heeft daarvoor hulp nodig. Daarmee is voldaan aan de wettelijke grond voor een bewind en mentorschap. Met het levenstestament heeft de heer Van Dorp willen voorkomen dat er een bewind en mentorschap wordt uitgesproken. De heer Van Dorp heeft een goede band met zijn dochter en vertrouwt haar volledig. In zijn levenstestament heeft de heer Van Dorp zijn dochter daarom aangewezen om, als hij dat zelf niet meer kan, beslissingen te nemen over zijn geld en gezondheid. De heer Van Dorp heeft duidelijk weergegeven wat zijn wensen zijn. Zijn dochter weet dus precies weet wat zij wel of niet moet doen.

Wat als de kantonrechter toch een bewind en mentorschap uitspreekt? Dan wenst de heer Van Dorp graag dat zijn dochter wordt aangewezen en zijn zaken blijft behartigen. Zijn dochter is als bewindvoerder en mentor rekening en verantwoording aan de kantonrechter verschuldigd en heeft voor bepaalde zaken toestemming van de kantonrechter nodig. Bijvoorbeeld voor de verkoop van de woning, uitgaven boven de € 1.500,- en schenkingen. Als dochter Emily handelt op basis van het levenstestament, geldt dat niet. In een levenstestament kan je jouw wensen ten aanzien van al deze punten uitwerken.

Voldoende bescherming

Na drie spannende weken, ontvang ik de uitspraak van de kantonrechter. Het is een uitspraak waarmee ik de heer Van Dorp erg blij maak! Zijn belangen zijn volgens de kantonrechter voldoende beschermd door het levenstestament. De verzoeken van zoon Gijs worden afgewezen. Er valt een last van de schouders van de heer Van Dorp af en hij kan van een zorgeloze oude dag gaan genieten.

Wanneer kies je voor een levenstestament?

Met een levenstestament kan je in bepaalde situaties voorkomen dat een ander dan jijzelf voor ogen hebt, het voor het zeggen krijgt. Juist nu je nog zelf beslissingen kunt nemen, is het verstandig om goed na te denken over wat jouw wensen zijn. Bijvoorbeeld wie rekeningen voor jou mag betalen of wie mag beslissen welke medische behandeling je krijgt. In een levenstestament kan je zelf aangeven wat je belangrijk vindt en op welke wijze je wenst dat er wordt gehandeld. Je houdt daarmee zelf de regie in handen. Toch kan het voorkomen dat er net als de heer Van Dorp een geschil ontstaat. Laat je dan door een specialist adviseren. Mijn collega’s en ik helpen je graag!

Romy Vermeulen

Expert jurist - Romy Vermeulen

jurist romy vermeulen

Mijn passie ligt bij het personen-, familie- en erfrecht. Omdat het bij uitstek om mensen gaat. Naast het juridische deel, kan ik hierdoor echt iets voor onze klanten betekenen in een moeilijke tijd van hun leven.

Juridische hulp nodig?

Heeft u een juridisch probleem? Wij helpen u graag. Samen komen we tot een passende oplossing. Of u wel of niet verzekerd bent bij ons, wij staan voor u klaar.