lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

Leestijd: 1 minuut

Tijdens een mbo- (en vaak ook bij een hbo-)opleiding is stage lopen verplicht. Studenten beginnen in hun eerste jaar al met stagelopen. Daar komt het nodige bij kijken en soms ontstaan er problemen. In dit artikel benoemen we een aantal praktische zaken rondom stage lopen. Ook bespreken we wat je moet doen bij problemen met je stage.

Praktische zaken bij stage lopen

  • In de wet (Wet Educatie en Beroepsonderwijs) ligt vast hoeveel uren je stage moet lopen. Dat verschilt per opleiding.
  • Als student moet je zelf op zoek naar een goede stageplek. Vanuit de opleiding krijg je daar informatie over. Vaak is er bijvoorbeeld een lijst beschikbaar met bedrijven die erkend zijn en waar je dus je stage kan lopen.
  • Er wordt een praktijkovereenkomst (POK) opgesteld. Hierin staat bijvoorbeeld wanneer de stage begint en eindigt, het aantal uren dat je stage loopt en wie de stagebegeleider is.
  • Er zijn drie partijen die verplichtingen hebben; de student, het stagebedrijf en de school.

Problemen bij stages

Soms loopt het niet lekker tijdens de stage. Zo kan een stagebedrijf zich niet aan de afspraken houden of het lukt de student niet om de stage succesvol af te ronden. Wat dan?

School heeft zorgplicht

Als er problemen zijn tijdens je stage, is het belangrijk om dit eerst binnen het stagebedrijf te bespreken. Lost dat niets op? Meld het dan op school. De school moet hiermee aan de slag. De school heeft een zorgplicht en moet zorgdragen voor de kwaliteit van het onderwijs en de begeleiding en ondersteuning van studenten. Zo moet de school ervoor zorgen dat er geschikte stageplaatsen beschikbaar zijn en dat studenten goed begeleid worden.

Het kan ook gebeuren dat je als stagiair niet presteert zoals redelijkerwijs verwacht mag worden. Ook daar moet de school alert op zijn, zodat ze het probleem tijdig opmerken en actie ondernemen. Bijvoorbeeld door extra ondersteuning te bieden. Doet de school dat niet, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Zo loop je soms zelfs studievertraging op, bijvoorbeeld omdat je je stage niet haalt.

Aansprakelijkheid school bij stage

In sommige gevallen kun je de school aansprakelijk stellen voor de ontstane problemen. Soms kun je zelfs schadevergoeding vorderen. Daarvoor moet je wel kunnen aantonen dat de school zich niet aan haar zorgplicht heeft gehouden. Belangrijk is dan ook dat je zelf aan de bel hebt getrokken op het moment dat het niet goed ging met je stage.

Hulp nodig bij problemen?

Probeer altijd eerst in onderling overleg tot een oplossing te komen. Lukt dat niet? Schakel ons dan in voor advies.