lees pagina inhoud ga naar zoek pagina ga naar contact pagina

20 juli 2023 | Leestijd: 3 minuten

Een pandemie, een zware storm of technische problemen; evenementen kunnen om verschillende redenen worden afgelast. Kunt u uw geld terugkrijgen als een evenement wordt afgelast of verzet? Klopt het dat verzetten niet betekent dat het evenement is geannuleerd? En is er sprake van overmacht? Ik zet het voor u uiteen.

Verzetten of annuleren?

In de situatie van aangekochte tickets voor een evenement geldt in de meeste gevallen dat organisatoren of wederverkopers van tickets niet meer kunnen leveren wat zij u hebben beloofd. Het evenement gaat namelijk niet door op de afgesproken datum. Dat levert een tekortkoming op aan de kant van de organisator of (weder)verkoper van de tickets. Vaak is een specifieke datum afgesproken waarop u toegang zou krijgen tot het evenement. Als het evenement wordt verzet naar een latere datum, dan is er eigenlijk sprake van het annuleren van de oorspronkelijke datum. De veelgehoorde stelling dat verzetten dus niet mag worden gezien als annulering, is dan ook niet juist.

Is het evenement afgelast of verzet, dan wordt door juristen ook wel gesproken over ‘blijvende onmogelijkheid’ om de afspraak na te komen. Dit laatste in combinatie met een tekortkoming is een goede reden om de overeenkomst te ontbinden en terugbetaling van de tickets te eisen.

Reserveringskosten

Als u een kaartje rechtstreeks bij de organisator hebt gekocht, heeft u bij afgelasten recht op terugbetaling van het gehele bedrag, inclusief bijkomende administratieve kosten zoals reserveringskosten.

Overmacht

Bijzondere omstandigheden, zoals de overheidsmaatregelen tijdens de coronapandemie, kunnen worden gezien als ‘overmacht’. Overmacht heeft juridisch als gevolg dat een tekortkoming niet aan de organisator kan worden toegerekend. Feitelijk zeggen zij dan: ‘wij hebben niet voor deze situatie gekozen, wij staan machteloos en vinden dat deze bijzondere situatie niet voor onze rekening komt’. Het valt niet uit te sluiten dat de rechter dat beroep in sommige gevallen zal goedkeuren.

Gevolgen van overmacht

Maar overmacht betekent niet dat alle verplichtingen vanuit de organisatoren of (weder)verkopers van tickets komen te vervallen. En u als gevolg daarvan achter het net vist. Ontbinding van de overeenkomst en terugvordering van uw geld is nog steeds mogelijk. Maar bij overmacht heeft u geen recht op schadevergoeding.

Stel: u zou binnenkort naar een concert gaan en had daarvoor tickets gekocht. Ook heeft u treinkaartjes gekocht om naar het concert te gaan. Het evenement wordt afgelast en u wilt graag uw geld terug van de tickets voor het evenement, maar ook een vergoeding voor de treinkaartjes die u niet meer kunt gebruiken voor het doel dat u had.

In zo’n situatie is het niet mogelijk om een vergoeding voor de treinkaartjes te krijgen van de evenementenorganisator of (weder)verkoper van de tickets. Bij een geslaagd beroep op overmacht blijft deze schade helaas voor uw rekening.

Termijn voor terugbetaling

Er geldt geen vaste wettelijke termijn voor het terugbetalen van een kaartje bij een afgelast evenement. Wel kunt u de organisatie een brief schrijven waarin u uw geld terugvraagt. Geef de organisator/kaartverkoper een redelijke termijn om het geld terug te betalen. In de meeste gevallen geldt een termijn van 14 dagen als redelijk.

Weigert de organisator te betalen? Dan kunt u de rechter vragen om betaling af te dwingen. Bent u bij ons verzekerd, neem dan contact met ons op. We helpen u graag.

René Noordman

René Noordman - Jurist algemeen verbintenissenrecht

Jurist_algemeen_verbintenissenrecht_ARAG

Met plezier maak ik dagelijks het recht toegankelijk voor onze klanten.

Juridische hulp nodig?

Wilt u meer weten over uw rechten? Of heeft u juridische hulp nodig? Onze juridisch probleemoplossers helpen u graag.

Meer over aankoop

Retour online aankoop

Retourneren online aankoop

Tegenwoordig koopt men steeds meer online. Het kan voorkomen dat u niet tevreden bent met het product. Wat nu?

bizarre online aankopen

De meest bizarre online aankoopzaken

Wat als de onlineverkoper opeens uw ergste vijand wordt? Onze juristen zetten een aantal bizarre zaken op een rijtje.

 
opgelicht via internet

Opgelicht via internet: dit kun je doen

Helaas komt het nog vaak voor. Ben je slachtoffer van internetoplichting? Lees wat je kunt doen en bekijk onze tips!